Nakon osmotjednog putovanja kroz nove avanture, ispunjene raznim predavanjima na kojima su naši školarci stjecali mnoga nova znanja, planinarskim koracima, kojima su pomicali vlastite granice, do tada nepoznatim aktivnostima, novim poznanstvima, prijateljstvima i kumstvima, završila je još jedna Opća planinarska škola u organizaciji HPD Malačka – Donja Kaštela, koju je ovu godinu vodio Slaven Jozić.

Kako je doživjela završni izlet opisala je Andriana, a prije nego li pročitate sve o njihovoj trodnevnoj avanturi, HPD Malačka čestita svim polaznicima, i njihovom voditelju Slavenu Joziću.

Veselimo se svim našim budućim zajedničkim avanturama!

Iako smo 10.Opću planinarsku školu priveli kraju, a dojmovi o nezaboravno provedenom vikendu se još sliježu i mislimo u sebi kako sve što je lijepo kratko traje, uvjerena sam da nije tako, i da je ovo tek početak druženja i pohođenja novih vrhova!

Tjedan pred polazak bio je vrlo dinamičan, znali smo da nas čeka završni izlet na Čvrsnicu.  To nas je naravno veselilo, a ono što nas je manje veselilo bili su ispiti koji nas očekuju. S obzirom na trud koji je naš voditelj i svi ostali predavači uložili, nismo htjeli razočarati.     

Naša trodnevna avantura izgledala je ovako:

U petak se u poslijepodnevnim satima okupljamo i u 16.00 sati polazimo prema  planinarskom domu u Masnoj luci. Dan je sunčan, temperature ljetne i sve odiše pozitivom.

Nakon što smo se smjestili u planinarski dom uživamo u prekrasnom krajobrazu. Pogled na moćnu Čvrsnicu i njene snijegom prekrivene vrhove oduzima dah. Uživanje ne traje dugo jer slijedi pismeni dio ispita. Da naše znanje nije krhko dokazali smo jer smo svi prošli pismeni i usmeni dio ispita. Slijedi druženje i Slaven nam dopušta da ipak  “prekršimo” kućni red i ostanemo budni malo duže jer je uvjeren da ova ekipa i uz malo sna neće razočarati na sutrašnjem izletu.

U subotu se budimo rano, naši školarci koji nisu mogli stići u petak s nama već su tu. Nakon doručka slijedi polazak automobilima prema Vitlenici-1470m/nv. Pod vodičkom palicom Ivane i Ivne krećemo na turu. Svakim korakom uživamo sve više. Putem određujemo azimute, a mi školarci dobivamo i uloge vodiča.  Tempo ne popušta i čujemo našeg Miću kako viče: ”Zorka, halt!” Smijeha i pozitive ne nedostaje. Stižemo do jezera Crvenjak (2000 m/nv)  okruženog snijegom. Ovaj put se ipak nismo okupali, ali smo uživali u njegovoj ljepoti. Nakon nekoliko minuta stižemo do našeg cilja,  kameni prsten, poznat kao Hajdučka vrata. Kaže legenda da je to bilo mjesto na kojem su se odmetnuti momci ovih krajeva proglašavali hajducima. Nažalost, zbog djelovanja erozije ovo čudo prirode svakim danom sve više nestaje, stoga ga planinari pohode sa posebnom čašću i štovanjem. Sa ovog mjesta pruža se jedinstveni pogled na Divu Grabovicu, Čabulju, Velež, Prenj… Vrijedilo je! Uživamo u nestvarnoj ljepoti, a zatim nas Slaven upoznaje s običajem planinarskog krštenja. Birali su se kumovi, Slaven nas “mazi” zamkama i uvaljuje u neplanirane financijske troškove😂. Slijedi povratak prema domu, kratka okrjepa, a zatim praktični dio ispita (orijentacija, prva pomoć, čvorovi). Naravno, svi smo uspješno odradili sve zadatke.

Ispred doma vidimo draga poznata lica, našeg predsjednika Zvonimira, naše vodiče Snježanu, Ivanu P., Kristinu, Maria, našeg domara Marka… toliko divnih ljudi na jednom mjestu…Oni su tu zbog nas, srce nam je veliko kao kuća💗!

Podijeljeni u grupe krenuli smo u izradu bivka. Šatorska krila, kabanice, zamke, najlon, grane…i za sat vremena 4 bivka bila su spremna za test izdržljivosti. Ni ovaj put nismo razočarali, što se moglo vidjeti na zadovoljnim i nasmijanim licima našeg voditelja i vodiča.

Slijedi večera, podjela privremenih diploma i druženje do kasno u noć.

Nedjelja je bila opuštajuća, neki su slobodno vrijeme iskoristili za šetnju oko doma ,neki za odlazak u crkvu, a oni neumorni za obilazak spomen ploče Ivice Plazonića.

Vrijeme je za polazak, još samo nedostaje zajednička fotografija ispred doma a zatim ručak u obližnjem restoranu Hajdučke vrleti. Siti, zadovoljni i puni dojmova vraćamo se kući u poslijepodnevnim satima.

Naš voditelj Slaven i svi naši vodiči odradili su izvanredan posao. Predano i nesebično su prenosili znanje i pokazali nam koji je glavni cilj planinarenja jer smo uživali u svakom trenutku.

Hvala našoj grill sekciji Ivanu i Vjeki i pripravnicima Mići i Mati! Hvala Matinoj supruzi na nesebičnoj donaciji koju smo objeručke prihvatili!

Hvala našim prijateljima iz HPD-a Pločno koji su nas ugostili u svom predivnom domu Masna luka.

Galerija (+ 12 slika)