Ova nedjelja školarcima je bila rezervirana za vježbu penjanja.

Toj vježbi prethodilo je iznimno zanimljivo i dinamično predavanje u četvrtak, u kojem ih je pročelnik SPV Split Luka Čulina, upoznao s tehničkom opremom, načinima njihovog korištenja te osnovnim planinarskim čvorovima.

Lukino prenošenje iskustva kao alpinista, penjača i pripadnika HGSS-a, ekipa je slušala s pomješanim osjećajima uzbuđenja i strahopoštovanja, prvenstveno prema svemu što planina pružiti može.

Nakon takvog uvoda, školarci su s velikim uzbuđenjem i adrenalinom u nedjelju pristupili stijeni. Vježbu je vodio Luka, a od izuzetne pomoći su bili i HGSS-ovi momci Grgo i Kruno.

Sunce se rasulo po plavetnom nebu, a samo poneki oblačić u daljini ga je krasio. Luka se vješto poput vjeverice uspeo sve do točke gdje vrh stijene ljubi to plavetnilo i pozvao ekipu da pristupi sivom masivu što se okomito izvio pred nas. Led je probila Božana, nakon kratkog oproštaja sa sinom i prenošenja ostavštine, hrabro je stavila pojas i kacigu, ukopčala se na uže i prigrlila stijenu. Mješali su se osjećaji uzbuđenja i straha, adrenalin je radio svoje, ali naši školarci su pokazali iznimnu hrabrost te se popeli i spustili absailom i time pomaknuli svoje granice.

Sreća nakon odrađene vježbe se teško može prepričati riječima, ali energija koju su unijeli u ovaj dan je prekrasna.

Nakon pauze i otpuštanja adrenalina, Luka im je pokazao izradu šumskog gelendera, a zatim i izradu bivka.

I znate što je najljepše od svega, nitko nije stajao sa strane uz misao, ma ajde naučit ću već to, već su željni znanja, željni novih izazova, željni novih vještina koristili sve resurse da taj korak i urade.

Ponosom preplavljena što vodim ovu generaciju školaraca završavam citiranjem jednog školarca: “Znaš šta je najbolje od svega? Nismo tu da samo odradimo ta neka predavanja, nego stvarno nešto i naučimo u svemu tome!”

U isčekivanju naših novih avantura

Snježana P.

Galerija (+ 9 slika)