Dan planeta Zemlje, obilježava se svuda u svijetu još od 1969. godine, a najveću pažnju pridajemo, prenošenju važnosti o očuvanju našeg jedinog doma, najmlađima, jer „Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših potomaka“.

Kao nastavak suradnje započete prošle godine, a u sklopu Projektnog dana, osnovna škola Filip Lukas i HPD Malačka, 22. travnja 2024. zamišljeno su ostvarili.

Naime, pod sloganom Zelena Kaštela učenici 4.”c” i d” razreda iz OŠ prof. Filip Lukas sa svojim učiteljicama Jurijanom Škopljanac i Sandrom Milić u suradnji s tajnicom HPD Malačka Kristinom Šustić Vulas započeli su projekt izrade kućica za ptičice.

Na Satu razredne nastave i Likovne kulture su osmislili i oslikali kućice, a s dugogodišnjim iskusnim planinarskim vodičem iz planinarskog društva Malačka, Igorom Laurićem su ih prošlog ponedjeljka i postavili na Malačkoj ispred planinarskog doma.

Igor ih je potom poveo poučno rekreacijskom stazom do Izvora gdje su mogli više naučiti o povezanosti žive i nežive prirode.

Učenici su potom analizirali, povezivali životne uvjete i raznolikost živih bića na različitim staništima u prirodi. Uz usmjeravanje barba lgora su postavljali kućice i objašnjavali rezultate vlastitih istraživanja prirode.

U svakom trenutku veselili su se realizaciji ovog projekta.

Galerija (+ 8 slika)