Jedinstveni i jedan od najvećih planinarskih skupova na ovim prostorima, održan je proteklog vikenda u parku prirode Blidinje, u Masnoj luci. U sklopu kulturno-zabavne i športske manifestacije Posuško lito, u samoj utrobi zadivljujuće Čvrsnice, na prostranim livadama šumovitog i močvarnog usjeka Masna luka, zajedno s prijateljima iz HPD-a Pločno iz Posušja organizirali smo još jedan naš Memorijalni skup. I ove godine okupio se veliki broj planinara i zaljubljenika u prirodu iz čak 44 planinarska društva, s jednim povodom, da se živom očuva uspomena na našeg kolegu planinara, predsjednika društva, Ivicu Plazonića.

Iako su oni željni tišine prirode i nešto ugodnijih temperatura stigli i koji dan prije, skup je formalno započeo u petak 14. srpnja. Zelenu oazu, ispunili su šareni šatori, zastave raznih društava, smijeh, pjesma i veselje. Noć je donijela poprilično svježe temperature, stoga se na otvrenom nije moglo biti bez jakni i vatre, a svitanjem sljedećeg dana na red su došle planinarske ture.

Ovu godinu organizirane su četiri planinarske ture na dva hercegovačka diva, Vran i Čvrsnicu. Sudionici su mogli birati između uspona na najviši vrh Čvrsnice, Pločno (2228m), najviši vrh Vrana, Veliki Vran (2074m), zatim Veliki kuk (1858m), stijene koja dominira nad cijelim kanjonom Dive Grabovice i Hajdučkih vrata ili Mijatovog prolaza (2000m) jedinstvenog geomorfološkog spomenika prirode. Naša Snježana vodila je turu do Hajdučkih vrata, gdje su pojedini sudinici potražili osvježenje u ledenjačkom jezeru Crljenak, a oni drugi iskoristili su stjenoviti prsten koji se nalaze na rubu kanjona Dive Grabovice, za stvaranje vječnih uspomena zabilježenih fotoaparatom.

Po povratku s tura, sudionike je dočekao okrijepljujući grah, koji su pripremile naše prve kuhače, Mara i Marko Topić.

Poslije odmora i okrijepe, uslijedilo je natjecanje u starim sportovima, a sve su organizirale naše Ivana i Snježana. Prvo su se natjecala djeca u utrkama s jajima, skakanju u vrećama, potezanju konopa i gađanju prstenova. Natjecateljskog duha i igre nije nedostajalo i posebno veseli to što su naši najmlađi uživali.

Na red su došli i oni stariji, pa se šest ekipa natjecalo u potezanju konopa gdje su još jednu godinu zaredom pobjedu odnijeli kršni momci iz HPD-a Pločno, a u skakanju u vrećama, najbrži je bio domaćin, Kristijan Vukoja. Pobjednicima čestitamo, ostalim sudionicima zahvaljujemo. Uslijedila je podjela zahvalnica i priznanja, a potom noć, pjesma i ples uz vatru.

Trećeg, posljednjeg dana, upriličena je Sveta misa u crkvi sv. Ilije, potom ručak koji su organizirali članovi HPD-a Pločno, a onda najteži dio skupa, raspremanje i povratak kući.

U samo tri dana stalo je toliko sadržaja, toliko smijeha, toliko emocija. Prošle su 24 godine otkako nas je naš Ivica napustio, taj događaj je
bio potresan i tužan prvenstveno za njegovu obitelj, a zatim i sve članove društva, međutim ova prekrasna priča koja se iz te boli izrodila, najljepša je ostavština koju nam je mogao ostaviti. Svake godine ovaj skup pohodi sve više planinara, a ono što najviše raduje je da je tu sve više mladih i djece.

Srca prepunih ponosa i zahvalnosti, želimo zahvaliti našim suorganizatorima i prijateljima iz HPD-a Pločno, njihovim vrijednim vodičima i volonterima kao i njihovom predsjedniku Mariju Boniću, zatim našim članovima, vodičima i kuharima na čelu s predsjednikom Zvonimirom Pericom. Zahvaljujemo se fra Josipu na predvođenju predivne Svete mise. Najveća zahvala ide svim sudionicima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj naš skup, a bilo nas je iz svih djelova Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Pozdrav do iduće godine!

S.P.

 

Galerija (+ 41 slika)