Svaki planinar će na pitanje zašto se penje, dati drugačiji odgovor. Odgovor se možda nalazi negdje u intrizičnoj motivaciji, osoboj, prvatnoj, skrivenoj od tuđih pogleda. Netko odgovor pronalazi negdje na putu između dna planine i njezinoga vrha, a nekome je odgovor možda baš sam vrh. Kako se netko upustio u planinarenje, i iz kojeg razloga, milijun je odgovora. Mi smo imali čast ovaj vikend ugostiti naša dva velikana visokogorskog planinarenja, Marija Celinića i Stipu Božića, poslušati i pogledati njihove impresivne priče o usponima na najviše vrhove svih sedam kontinenata. Priče su to koje izazivaju osjećaje oduševljenja i strahopoštovanja, priče koje čovjeka inspiriraju, i natjeraju ga da mislima poleti u snove o usponu na takve vrhove, ali istovremeno i šapnu tiho u uho: “Polako, samo polako!”

Vratimo se na početak priče.
Kada su naši dragi prijatelji iz HPD-a Runolist, prije par mjeseci javili da nam opet stižu u posjetu, bilo nam je iznimno zadovoljstvo ugostiti ih u našem domu na Malačkoj. Cilj njihovog dvodnevnog izleta bio je Mosor, točnije Sveti Jure i Debelo brdo. Međutim, uz te dvije planirane ture, pozvali su i dva ranije spomenuta velikana kako bi s njima podijelili svoje priče o nekim davnim snovima, planinarskim počecima, a kasnije i ostvarenim pothvatima.

Stipe Božić, naš poznati alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija, član HGSS-a, zapravo je ime koje je svima poznato, i koje je oduvijek sinonim za planinarenje kod nas Hrvata. Ime na čiji spomen svi osjetimo tu dozu ponosa, jer Stipe je svjetski, a naš. Da se podsjetimo, Stipe je prvi Hrvat koji se popeo na najviši vrh svijeta, Mount Everest (8840 m/nv) i to čak dva puta te je ispunio Izazov sedam vrhova, odnosno, popeo se na najviše vrhove svih kontinenata. Svojim pothvatima i uspjesima bio je inspiracija mnogima, pa tako i našem drugom gostu. Nešto novije i možda manje poznato ime je Mario Celinić, čovjek s impresivnom biografijom, netko tko ostavlja utisak, mirne, staložene osobe, pune poštovanja prema čovjeku i planini, skromnog pogleda i velike želje da ispuni Izazov sedam vrhova. Mario je u svibnju 2021. nakon Stipe Božića i članica Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Everest 2009. Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek, postao šesti Hrvat koji je stajao na krovu svijeta.  Ovaj dvojac nas je, u subotnje večer, kroz projekciju fotografija i videozapisa, počastio pričama o svojim počecima, padovima, strahovima, nadanjima i uspjesima. Uronjeni u njihove avanture, na djeliće sekunda osjećali smo se kao da možemo opipati taj led, kao da možemo osjetiti tu hladnoću na koži, kao da možemo udahnuti taj kovitlac emocija koji smo vidjeli na njihovim licima.

Hvala našim pijateljima iz HPD-a Runolist na posjeti i ugodnoj večeri, kao i Mariju i Stipi, kojima ujedno želimo i mnogo sreće i uspjeha u nadolazećim pothvatima.

S.P.

 

Galerija (+ 2 slika)