Iza naših školaraca je drugi tjedan zajedničkog učenja i planinarskog druženja.
U četvrtak ih je naša pročelnica vodičke sekcije Ivana Jozić naučila štošta o opremi potrebnoj za boravak i kretanje u planini, a potom ih je naša vodička Ivna Odak upoznala s obilježjima planinarstva, planinarstvom u svijetu, UIAA, planinarstvom
u Hrvatskoj i Hrvatskim planinarskim savezom.

Zbog vremenskih (ne)prilika plan izleta smo izmijenili te smo ih proveli srednjim dijelom Kozjaka gdje smo se između kišnih kapi prošetali uz panoramu najljepših nam Kaštela, od planinarske kuće Pod Koludrom do Orlovog gnijezda, prema Marića stajama sve do Svetog Luke i nizbrdo do planinarskog doma Putalj.
Kako im je bilo, slikovito je opisao školarac Neven, a nije nas uskratio ni za obećani haiku:

Drugi po redu izlet 10. planinarske škole HPD-a „Malačka“ održao se u nedjelju 25.02.24. pohodom na Marića staje. Nakon razvijanja strateških planova što napraviti s obzirom na vremenske nepogode koje su najavljivali, vrijeme je lijepo poslužilo te je sve što je planirano, i odrađeno. U jutarnjim satima, kod planinarske kuće „Pod Koludrom“ se našla većina polaznika škole gdje ih je dočekala mlada i iskusna Snježana Plazonja koja je ovog puta preuzela palicu glavnog vodiča. Uz njeno vodstvo u pratnji je bilo još pet vodiča našeg društva: Ivana J., Ivana P, Igor, Matej i Vicenco. Zahvaljujući našem članu Ivi i mirisima njegovog bureka tj. pite od sira pridružila su nam se četiri slučajna prolaznika, rekla bi naša vodička od dragosti, cuke. Krenuvši prema našem prvom cilju, Orlovom gnijezdu, kroz skupinu su se mogli razabrati razni odjevni predmeti. Od onih najhrabrijih u kratkim rukavima pa sve do onih kabanicom navučenih iščekujući prve kapi kiše. Prvi dio puta je prošao u laganom tempu tako da su svi mogli postići svoju radnu temperaturu. I samo što smo trepnuli evo nas na odredištu, Marića staje. Radi se malo veća pauza za odmor, druženje, fotografiju i naravno, hranu. U tim trenutcima, nastradao sam ja, pisac ovog dijela gdje me je iskusni Slaven Jozić dočekao iza kadulje i zadužio za kratki osvrt našeg nedjeljnog jutra. I tako ushićen, nastavljam put razmišljajući; Zašto baš ja? U svojim mislima, s noge na nogu, podignuvši glavu, vidim stabla i okolno raslinje pomiješano s maglom. Dojam je bio gorske Hrvatske, a osjećaj potpunog užitka i mira su nam pružali obzori Kozjaka. Laganim usponom, preko lovnih puteva, sve do ceste kojom smo došli do crkve sv. Luke. Kratka stanka, fotografiranje, spust do makete pl.doma Putalj gdje naša Snježana iznosi zanimljive povijesne činjenice vezane uz gradnju samog doma te daje jasne instrukcije za završni dio puta. Strmi i stjenoviti pl. put je svim polaznicima škole dao razloga za dozu većeg opreza. Ali unatoč tome, opravdali su svoj dolazak. Sretni i zadovoljni, uz toplu i ukusnu hranu na sućuračkom domu smo zaokružili još jedno druženje u sklopu planinarske škole. Mislima već u sljedećem izletu, ali prije toga, još jedno predavanje za koje znamo da će biti sve, samo ne obično. Do tad, odmor uz prigodni haiku.

Četiri pasa
Izlet na Marića staje
A konja nigdje.

Galerija (+ 17 slika)