Proteklog vikenda, od petka do nedjelje, na obroncima Kozjaka, uz panoramu najljepših Kaštela, održavala se najveća planinarska manifestacija na ovim područjima, Dani planinara Dalmacije. Ne možemo dovoljno iskazati ponos, sreću i zadovoljstvo svim odrađenim i doživljenim, ali pokušat ćemo vam što je kraće moguće prepričati ovu prekrasnu planinarsku priču.

Skup je počeo u petak, 1. rujna prihvatom i smještajem sudionika u kamp pored doma na Malačkoj. Večer se nastavila putopisnim predavanjem Denisa Vranješa i Sanje Marinov Vranješ, pod nazivom „Pireneji: Od Baskije do Katalonije“. Riječ je o dvoje supružnika, planinarskih vodiča, a Denis je k tomu još i vodič instruktor pri HPS-u. Svojim predavanjem, okupljenima su ispričali jednu lijepu planinarsku priču i otvorili večer prepunu ponovnih susreta, prepričavanih anegdota i stvaranja nekih novih uspomena.

Subotnji ranojutarnji sati, sudionike su ispratili na planinarske ture Kozjakom. Organizirali smo dvije ture, a obje su krenule s planinarskog doma Malačka i obje su išle do svetog Ivana Birnja, najvišeg vrha zapadnog dijela Kozjaka. Nakon odmora i pogleda na Kaštela, dio grupe predvođen Ivanom Pericom, vratio se preko Izvora natrag na dom, a ostatak grupe, predvođen Igorom Laurićem, nastavio je grebenom do Orlovog gnijezda. Pomoćni vodiči na ovim turama bili su Duško Čubrilo, Matej Perić,Ina Šaponjić, Giovanni Adrizzone te Mario Dragan i Maja. Ovom prilikom im želimo reći veliko hvala!

Po rasporedu je uslijedio ručak, a hrane je bilo kao u restoranu. Vrijedni domari Mara i Marko Topić, zajedno s volonterima iz Društva, pripremili su pasta fažol, manistru na pome, fino varivo i svinjsko pečenje. Odmah nakon toga, uslijedilo je službeno obraćanje domaćina, na tradicionalnom sastanku predstavnika društava. Prisustvovali su tu i predstavnici Grada i TZ-a Grada. Uz riječi zahvale okupljenima se obratio Zvonimir Perica, predsjednik društva, dobrodošlicu u Kaštela poželio je Ivan Udovičić, predsjednik gradskog vijeća, a u ime Hrvatskog planinarskog saveza, okupljene je pozdravio i Bruno Turina, pročelnik Potkomisije za koordinaciju rada stanica.

Uslijedila je potom poslijepodnevna planinarska tura predvođena Igorom Laurićem, Kristinom Šustić Vulas, Vlatkom Cvitanić i Sanjom Modrić do prapovijesnog svetišta Gospe od Stomorije, na kojem je bila organizirana degustacija lokalnih vina i proizvoda, odakle su se sudionici vratili Malom feratom natrag na Malačku.

Službeni dio susreta završio je pozdravom sudionika od strane domaćina, na kojem su svoje pozdrave uputili i Bruno Turina i Zvone Ajdučić, potpredsjednik Županijskog saveza planinara Splitsko-dalmatinske županije. Večer se završila odličnom svirkom benda Diktatori, na kojoj su se sudionici neumorno zabavljali više od tri sata.

Manifestacija se završila u nedjelju ujutro zatvaranjem skupa i podjelom zahvalnica.

U ova tri dana stalo je bezbroj sati rada, mjeseci pripreme, 67 planinarskih udruga, oko 500 sudionika, ali emociju i sretne trenutke ne možemo izbrojati.

Hvala svima vama koji ste nam bili dragi gosti na našoj Malačkoj!
Hvala našim pokroviteljima, Gradu Kaštela, Turističkoj zajednici grada Kaštela, Turističkoj zajednici grada Trogira, Splitsko-dalmatinskoj županiji, donatorima: Zeleno i Modro, Zagrebačka pivovara,  Cemex Hrvatska, Tommy, Ribola, Vindija, Gavrilović, Franck  i Podravaka.

Hvala Denisu Vranješu Vinćiju i Sanji Marinov Vranješ na predivnom putopisnom predavanju.

Hvala bendu Diktatori, njihova svirka bila je odlična i uvelike je uveličala naše Dane.

Hvala Ivanu i Jasni Borozan na sad već tradicionalnoj vožnji u Maloj ferati, hvala Frani Kuzmaniću, županu bratovštine Gospe Stomorije, na omogućenom potpunom doživljaju lokalnih proizvoda. Samu degustaciju upotpunilo je njegovo predivno predavanje.

Ali najveće hvala našim vrijednim volonterima. Nisu to samo ova tri dana, to su tjedni rada prije, a bit će nešto i poslije. Kuhinja, suvenirnica, šank, Info pult, čistoća, vođenje tura, sve je funkcioniralo perfektno! Hvala vam dragi naši ljudi!!!

Uživaje u fotogaleriji, dio je vlasništvo Portala grada Kaštela, kojima također zahvaljujemo na medijskoj podršci!

Galerija (+ 88 slika)