Ovoga vikenda, na samom ušću Cetine, u malenom gusarskom gradu Omišu, pod organizacijom PD-a Imber, a pokroviteljstvom Grada  i TZ Omiša, održani su Dani planinara Dalmacije. Manifestacija je to koja svake godine okuplja veliki broj planinara i zaljubljenika u planine, a naši dragi Omišani bili su savršeni domaćini.

Manifestacija je započela u petak kada su se prvi red do mora postavljali šatori, a na centralnom platou ispred Imberovih društvenih prostorija uslijedile zdravice, plesovi, pjesma i mnoštvo smijeha.

U ranojutarnjim subotnjim satima, dok je sunce još snivalo, u Omiš je pristizao poveći broj sudionika. S širokim osmijesima na licima u zagrljaje su jedni drugima hitali prijatelji iz Dalmacije i naše drage Bosne i Hercegovine.
Pod budnim okom Imberove vodičke Petre Kuzmanić, uz pomoć drugih planinarskih vodiča, više stotina planinara uputilo se prema Omiškoj Dinari. Impresivna dok je gledaš kako se zaštitnički nadvija nad Omišom, impresivna dok je penješ, impresivna po pogledu koji pruža, Omiška Dinara je jedinstven spoj planine, rijeke i mora, nazubljenih stijena i borovih šuma. Svatko svojim tempom, orošeni kapljicama znoja ovog nemilosrdno vrućeg rujanskog jutra oko 10:30 stigli smo na naše krajnje odredište.
S vrha Kula (864 mnv) pruža se pogled na morske daljine, na obližnje otoke i planinaske masive sve od Kozjaka do Biokova.

Po povratku do “Lude kuće” uslijedilo je i njezino svečano otvorenje.
Prisutne su prigodno pozdravili pripadnik Gorske službe spašavanja Zvonimir Kujundžić, predsjednik PD Imbera Leo Lelas, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović te predsjednik PS SDŽ Zvone Ajdučić.
Nakon što je svećenik Roko Kaštelan blagoslovio, a domaćini Kujundžić i Lelas svečano prerezali vrpcu, otvorila su se vrata još jednog prekrasnog planinarskog objekta.
“Luda kuća” naziv je za 30 kvadrata veliku kamenu kuću smještenu na visini od 650 m na predjelu Izvor, na prostranom proplanku, a ovim putem svoja vrata otvorila je svima onima spremnima poštivati je i čuvati. Mnogo je truda, rada i znoja uloženo u njezinu izgradnju, a priča o nazivu je još jedna zanimljiva crtica u njezinoj biografiji. “Nakon požara 2003. kad smo izgubili staro sklonište, kako bi se spasili da imamo krov nad glavu, pokrili smo jedan prostor. Tada smo kazali kako je ovo baš kao luda kuća i od tada su svi usvojili taj naziv – Luda kuća” ispričao je za portal Dalmacijadanas predsjednik Leo Lelas. Nakon svečanog dijela uslijedila je bogata zakuska, praćena opuštenim razgovorima i pokojom pjesmom, a potom i povratak u kamp.

U nastavku dana domaćini su se pobrinuli da nam ničega ne nedostaje. Bogata večera, šank s osvježavajućim pićima i naposlijetku odličan domaći band Vox Box. U ovu ljetnu rujansku noć otpustili smo mnogo pjesme, plesa i smijeha, i utonuli u posljednju noć susreta.

Nedjeljno jutro bilo je predviđeno za izlet na Komorjak (195mnv), a naposlijetku i završetak skupa.

Jedino preostalo za reći je da našim dragim prijateljima iz PD-a Imber želimo puno sreće i uspijeha u daljnem radu, da nastave širiti ovu ludu i dobru energiju gdje god stignu! Hvala na prilici za sudjelovanjem u ovako dobro organiziranim danima, koji su na čast i radost svakom planinaru.

Ponovilo se!

Snježana P.

 

Galerija (+ 11 slika)