Protekli vikend sudjelovali smo na Danima Cincara unutar kojih je proslavljeno i 130 godina planinarstva u Bosni i Hercegovini.
Naši dragi prijatelji iz PD Cincara, kao i uvijek bili su savršeni domaćini i dobri organizatori.

Kako to obično na skupovima biva, svi oni koji mogu, pohitaju na druženja čim prije, jer svaka minuta provedena u svijetu planinara je dragocjena i vrijedna. Tako je određeni dio naših članova već u petak otišao prema Livnu, pa malo iznad, do prostranih dolina unutar kojih se smjestio planinarski dom “Kruzi”(1265m) na Krug planini.
Ovaj drugi dio, naša Livanjska nevista, Ivana Jozić je povela u subotu, da laganim pješačenjem ugriju svoje noge od Livna do doma. Dan kao izmišljen, u pozadini Livno sniva, a ispred nas zelene šume, beskrajne doline i povremeni brežuljci na kojima caruje njihovo najveće blago; divlji, slobodni i nesputani konji. Svakome oni požele dobrodošlicu. Stoje tu negdje sa strane, kao gledaju svoja posla, al’ isprate svakog prolaznika.

Dolaskom na dom nailazimo na odličnu atmosferu, pravu planinarsku. U međuvremenu, umor planinara koji su nas dočekali poslije uspenjanog najvišeg vrha Cincara, Cincar (2006) je prošao, a zadovoljstvo je nastupilo. Miris domaćeg graha, a kroz njega se probijaju ruke što se u zagrljaje šire, osmijesi na licima i u očima. Domaćini točno onakvi kakve smo ih ostavili i prošle godine, veseli, prijatni i gostoljubivi. Negdje sa strane cijede se sirupi s baklava, smješkaju se tulumbe i ostale slatke delicije. Prava poslastica bili su “Nevistini burgeri” napravljeni po recepturi jedne doktorice. Ne smije se, a ni ne može dogoditi da dođeš u Bosnu, a ostaneš gladan!

U toku dana, predstavljeni su monografija PS HB i film “Kad čovjek postane planina”. Kratki je to eksperimentalni film koji govori o evoluciji i životnoj filozofiji planinara u životnim izazovima naše realnosti.

Pjesma i zabava nastavili su se onako planinarski, do dugo u noć.
Ujutro je kiša sjetno ispratila sudionike do Livna ostavljajući u zraku pozdrav do idućeg susreta.

Hvala našim dragim Livnjacima, ponovilo se!

 

Galerija (+ 9 slika)