HPD Malačka i HPD Pločno, proteklog su vikenda organizirali 23. Memorijalni skup planinara “Ivica Plazonić” u sklopu kulturno-zabavne i športske manifestacije Posuško lito. Podno Čvrsničinih zadivljujućih padina, u njezinoj utrobi, na prostranim livadama šumovitog i močvarnog usjeka Masna luka, okupilo se oko 500 planinara iz čak 48 planinarskih društava, s jednim povodom, da se živom očuva uspomena na našeg kolegu planinara, predsjednika društva, Ivicu Plazonića.

U srpnju 1999., uspinjući se na najviši vrh Čvrsnice, Pločno 2228 mnv, iznenadno preminuvši, napustio nas je naš Ivica. Međutim, napustio nas je samo tjelesno, jer njegova obitelj, prijatelji i kolege planinari brižno čuvaju uspomenu na njega i svake godine pohode ovaj Memorijalni skup kako bi mu odali počast.
Skup je započeo u petak, 15.7. Veselo i živahno bilo je u kampu. Zelena prostranstva zaogrnuta najvećim europskim staništem emdemskog bora munike, prošarali su šatori koje su postavljali odrasli, a dječji smijeh čuo se odasvud. Svi su svima hitali u zagrljaje, svatko se svakom radovao, jer čest je slučaj da se pojedini ljudi upravo na ovom skupu susreću, jednom godišnje. Noć je polako dolazila, a time izbacila i silnu vrućinu. Koliko god danju bude sparno, noći su ovdje jako svježe, čemu doprinose brojni izvori pitke vode od kojih je vjerojatno napoznatije vrelo Jasle. Uskoro se nebom prosulo tisuće zvijezda, a kampom su zavladili mirisi roštilja te smijeh i pjesma.
Sljedeće jutro, predviđeno za planinarske uspone, dok se još ni rosa nije podigla, sudionici su ustali iz svojih toplih vreća te krenuli u dva različita smjera Čvrsnice.
Dio je pohodio najviši vrh Pločno. Taj uspon su organizirali vodiči HPD-a Pločno, a upravo na toj stazi se nalazi spomen ploča, koju su na mjestu gdje je preminuo, postavili prijatelji iz Malačke za svog Ivicu.
Druga grupa otišla je na geomorfološki spomenik prirode Hajdučka vrata i planinarski vrh Veliki Vilinac, koji se nalazi na 2116 mnv. Ovu turu vodio je vodič HPD-a Malačka Josip Rimac.
Obje skupine planinara su bile u prilici nauživati se impresivnih krajolika, prirodnih ljepota i čudesnih vidika kakve samo ova planina pružiti može.
Poslijepodnevni sati bili su predviđeni za planinarski grah skuhan pod kulinarskom kuhačom naših Mare, Marka i Mira, što je bila odlična okrijepa za igre koje su uslijedile.
Između 8 ekipa, snažni članovi HPD-a Pločno su iznijeli su pobjedu u potezanju konopa.
Žene su se iskušale u utrci s jajima i žlicom te skakanju u vrećama gdje su najbrže bile članice HPD-a Malačka. Djeca su se uz te dvije igre, natjecala i u bacanju prstenova.
Natjecateljskog duha, zabave i smijeha nije nedostajalo.
Poslije tako iscrpnog sadržaja, dramska udruga MOST iz Trilja, opustila nas je i dobro nasmijala svojom urnebesnom komedijom autorice Nade Lapić “Oš, neš, dolori su pravi keš“.
Treći i posljednji dan, upriličena je Sveta misa u crkvi Svetog Ilije u Masnoj luci, a nakon nje ručak, gulaš kojim su sve sudionike počastili članovi HPD-a Pločno. Poslije ručka uslijedio je najteži dio, raspremanje i povratak kući.
Tri dana koja kao da su trajala pet dana. U ovom komadiću raja, sve je moguće. Toliko emocija, toliko zagraljaja, toliko osmijeha, toliko veselja, sve je to stalo u ova tri dana.
Punih srca i ponosa upućujemo zahvale prijateljima i suorganizatorima iz HPD-a Pločno na čelu s njihovim predsjednikom Marijom Bonićem, svim njihovim volonterima, pogotovo onim najmlađima, zatim svim vrijednim članovima našega društva, koji su bez razmišljanja zavrnuli rukave i pomogli oko svega, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Pericom, svim vodičima koji su “dali ruke” na planinarskim turama, dramskoj udruzi Most – Trilj i PD Jelinak-Trilj na predstavi kojom su nas počastili, fra Petru Krasiću na predivnoj Svetoj misi te svakom pojedinom sudioniku koji je svojim dolaskom uveličao ovaj naš skup, a bilo nas je iz cijele Hrvatske i BiH.
Mora da nas sve skupa naš Ivica zagovara na nebesima, kad nas svake godine okuplja na ovako predivnom mjestu, u ovoj oazi mira, u ovom planinarskom biseru, jednom od najljepših mjesta Parka prirode Blidinje.
Do sljedeće godine!
S.P.
Galerija (+ 45 slika)