Dragi članovi,
Ovu nedjelju, 17. 03. vas vodimo na Kamešnicu (1809m) umjesto najavljenog izleta na Sutvid.
Kamešnica je planina koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njeni najviši vrhovi – Konj 1866 m, Kamešnica 1809 m i Garjata 1773 m – nalaze se na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zbog teškog terena na planini nema graničnih oznaka a obzirom da nije bila zahvaćena ratnim djelovanjima, nema minski sumnjivih područja pa se može slobodno i bezbrižno planinariti.
Njene travnate visoravni i čista visoka bukova šuma daju dojam izuzetno pitomog i izuzetno lijepog planinskog okruženja. Bosanska strana planine je šumovita i strma dok je dalmatinska strana pitomija i blaža te obiluje travnatim visoravnima.
Vrh Kamešnica je prostran i travnat. Teško je dokučiti stvarnu vršnu točku.
Obilježen je natpisom na kamenu na kojem je istaknuta i nadmorska visina. Pored vršne oznake u kamen je ugrađen i planinarski žig.
Pogled s vrha je izuzetno lijep. Vidi se cijelo vršno bilo Kamešnice, te livanjsko polje i sinjska krajina. Također lijepi su vidici na okolne vrhove: Cincar, Tušnicu, Vran, Čvrsnicu, Zavelim,Matokit, Biokovo, Mosor, Svilaju, Kijevski Bat, Sinjal, Troglav i Veliku Duvjakušu. Lijepi vidici se pružaju i na dio Srednjeg Jadrana s dijelom otoka.

DINAMIČKI PLAN:
6:30 polazak od osnovne škole u Kaštel Starom
8:00 dolazak u Gornja Korita (950m) koji je i početna točka planinarskog uspona prema Kamešnici preko planinarskog skloništa Bunarić (1610m)
12:00 predviđeni dolazak na vrh Kamešnica (1809m),odmor, marenda
12:30 povratak kružnom stazom preko vrha Kruge
13:30 predviđeni dolazak na Kruge (1606m), kraći odmor
16:00 predviđeni dolazak na početnu točku uspona

PRIJEVOZ osobni automobili
HRANA I PIĆE iz ruksaka
ODJEĆA I OPREMA standardna planinarska obuća i odjeća prilagođena vremenskim uvjetima (obavezna čeona lampa). Obavezne osobne iskaznice zbog mogućih kontrola jer se vrh nalazi u BIH.
TEŽINA IZLETA kondicijski K3 (svladava se visinska razlika preko 900m), vrijeme hoda je cca 7h, težinski T1.
INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta Igora Laurića (091/533-2779) do subote 16. 03. do 12h.
Izletu mogu prisustvovati samo članovi s plaćenom članarinom HPS-u za tekuću godinu. Svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene rute i satnice u skladu s uvjetima na terenu.

Galerija (+ 1 slika)