Dragi članovi, 27. – 29. svibnja (subota – ponedjeljak) vodimo vas na Risnjak i na slapove rijeke Mirne u Istri.

Veliki Risnjak:

Planinski masiv Risnjak spada u planine Dinarskog gorja, sastoji se od više planinskih vrhova i spada u najljepše hrvatske planine. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku. Planina je dobila ime po risu, koji obitava u njezinim šumama. Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa, jedna od najčišćih rijeka u Republici Hrvatskoj.

Pogled s vrha ostavlja posjetitelja bez daha. Otvoren je na sve strane i jednako lijep u svim smjerovima. Ovi prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniji i ostaju trajno u sjećanju svakog posjetitelja.

7 slapova rijeke Mirne:

Postoje staze i postoje one staze o kojima svi pričaju, a staza sedam slapova u Istri se definitivno ubraja u jednu takvu. Uz nju se vežu pridjevi poput najljepša, najatraktivnija, najpoznatija planinarska staza Istre. Zbog toga privlači izuzetno veliki broj planinara, ljubitelja prirode i obitelji.

Prolazi pored predivnih prirodnih ljepota rijeke Mirne i njenog pritoka – rječice Drage. Putem nas prati pogled na sedam slapova, na razigrano korito rijeka, a uz to ćemo istražiti i napuštena istarska sela, ali i popularno izletište Kotli te Napoleonov most i napuštena rudarska okna.

Staza je dugačka oko 15 km i velikim dijelom je tehnički nezahtjevna, prati rijeku ili ide kroz šumu i mala sela, međutim na mjestima je potrebno korištenje ruku, sajle i klinova (stijena Greben nakon trećeg slapa)

 

DINAMIČKI PLAN:

Subota:

14:15 h – okupljanje na parkingu OŠ Filipa Lukasa u Kaštel Starom

 

14:30 h – polazak prema NP Risnjak

 

18:30 h – očekivani dolazak u NP Risnjak (Crni Lug), smještaj u hostel, večera i druženje

 

Nedjelja: USPON NA VELIKI RISNJAK (1528 mnv) – kružna tura

 

7:45 h – okupljanje ispred hostela

 

8:00 h – polazak na turu iz Crnog Luga tzv. Horvatovom stazom koja vodi preko Vučje jame, Lugarnice i Schlosserovog doma

 

12:00 h – očekivani dolazak na vrh

(kratko zadržavanje i slikavanje na vrhu)

 

– Veća pauza i marenda pri silasku pokraj Schlosserovog doma, odakle nastavljamo drugom stazom koja vodi preko Markovog brloga i Medvjeđih vrata do Crnoga Luga

 

16:00h – očekivani dolazak u hostel

 

Dogovorena večera i druženje (roštilj ili večera u obližnjem pansionu)

 

Težina ture: K2 – T2

(Tura je duga oko 18 km, a pri završnom usponu na vrh Risnjaka potrebno je povremeno korištenje ruku i sajli koje su postavljene za pridržavanje)

 

 

Ponedjeljak: SLAPOVI RIJEKE MIRNE (ISTRA) – kružna tura

 

6:45 h – okupljanje ispred pansiona

 

7:00 h – polazak iz Crnog Luga prema Buzetu

 

9:00 h – polazak na turu

 

Negdje na pola staze napravit ćemo dužu pauzu za odmor i marendu

 

16:00 h – završetak ture

 

Težina ture: K2 – T2

(Tura je duga oko 15 km, a pri usponu na stijenu Greben potrebno je povremeno korištenje ruku, sajle i klinova)

 

Po završetku ture organizirani ručak u Istri, nakon čega krećemo put Dalmacije.

 

Očekivani povratak u Kaštel Stari u kasnim večernjim satima.

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima (obvezna zaštita od sunca – kapa, kreme, naočale ili kabanica, ovisno o vremenskoj prognozi 😊)

 

PRIJEVOZ: organizirani autobus

 

HRANA I PIĆE: hostel u kojem boravimo ima kuhinju koju možemo slobodno koristiti za pripremiti večeru ili doručak po želji… Nosimo hranu za prvi dan, tj. subotu poslijepodne/navečer, te za doručke oba dana, kao i za obje ture. U nedjelju možemo ručati u obližnjem pansionu nakon povratka s ture ili ćemo napraviti roštilj ukoliko se dogovorimo, dok je u ponedjeljak planiran ručak u Istri u jednom od istarskih OPG-ova.

 

BROJ SUDIONIKA: 20 (ograničen broj zbog kapaciteta autobusa)

 

CIJENA IZLETA:

– 2 noćenja u hostelu – 30 € + boravišna pristojba (1,33 €)

– Cijena ulaznice u NP Risnjak – 3,32 €

– Autobus – oko 65 €

 

Ukupna cijena izleta: 100 €

 

Naše društvo je odlučilo subvencionirati 25% ukupnog troška izleta, što bi u ovom slučaju značilo da cijena izleta iznosi oko 75 €. Pravo na subvenciju imaju isključivo oni članovi koji su u društvu dulje od 6 mjeseci.

Vodiči izleta: Ivna Odak (glavni vodič) i Jelena Jakus (vodič pripravnik)

Informacije i prijave kod Ivne (0996771026) do četvrtka, 25. svibnja

 

Na izletu mogu prisustvovati samo članovi s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštivati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene rute i satnice sukladno uvjetima na terenu.

Galerija (+ 2 slika)