IZLET NA MAGLIĆ I ZELENGORU 04.-07. 08. 2022.

Ovim višednevnim izletom za sve članove Društva, ali i planinare iz drugih planinarskih društava, planiramo posjet NP „Sutjeska“, uspon na najviši vrh Maglića (2386 m), obilazak Trnovačkog jezera, posjet Zelengori s usponom na Uglješin vrh (1858 m) uz obilazak jezera Zelengore – Donje i Gornje Bare te obilazak nekih od poznatijih lokacija i spomenika iz II. sv. Rata.

Noćenje je predviđeno u hotelu „Mladost“ na Tjentištu na bazi polupansiona (noćenje, doručak, večera). Prijevoz je autobusom, a do lokacija odakle idemo na ture koristit ćemo prijevoz koji nude lokalni renđeri jer ceste nisu pogodne za autobus.

I dan 04.08. (četvrtak)

15 h polazak iz Kaštel Starog prema Tjentištu. Putem su predviđena povremena zaustavljanja.

19-20 h predviđeni dolazak u hotel, smještaj i večera

 

II dan 05.08. (petak)

Doručak u hotelu.

Prijevoz od hotela do Prijevora (1660m) koristeći prijevoz kombijima renđera u trajanju cca 1h.

 

Grupa A

Uspon Banjalučkim smjerom od Prijevora na vrh Maglića (2386 m) u trajanju cca 2,5h. Uspon je zahtjevan i djelomično osiguran sajlama, K3, T2. Na vrhu je predviđena pauza od 30 minuta, a potom povratak s Maglića do Trnovačkog jezera cca 2,5h. Na jezeru je predviđena dulja pauza cca 1h. Tu nas čekaju članovi iz grupe B.

Povratak od jezera do Prijevora, cca 1,5 h, i natrag kombijima do hotela.

Trajanje ture cca 9-10 h, od toga hodanje cca 7-8h.

 

Grupa B

Od Prijevora se spušta do Trnovačkog jezera (1517 m) cca 1,5 h, gdje je predviđena dulja pauza za obilazak i kupanje, dok se grupa A ne spusti s Maglića. Nakon toga zajednički povratak do Prijevora (cca 1,5 h) i hotela.

Trajanje ture cca 9 h, od toga hodanje cca 3 h.

Večera u hotelu, noćenje

 

III dan 06.08. (subota)

Doručak u hotelu.

Polazak prema Zelengori – Donje bare (1475m) cca 30 minuta autobusom, kratko zadržavanje pored jezera i posjet spomeniku 2. dalm. Brigadi. Odlazak prema Gornjim Barama (1515 m), obilazak jezera i polazak prema Uglješinom vrhu (1858 m). Uspon traje cca 1,5h, nije zahtjevan, K1, T1. Ako netko ne želi na uspon može ostati na Gornjim Barama.

Trajanje ture cca 6-7 h, od toga hodanje cca 3 h.

Večera u hotelu, noćenje.

 

IV dan 07.08. (nedjelja)

Doručak u hotelu.

Obilazak jezera Zelengore.

Povratak prema Kaštelima u popodnevnim satima sa zaustavljanjem za ručak/večeru (Bileća?).

Predviđeni povratak u Kaštela oko 22 h.

Ukoliko bude 30 sudionika trošak je cca 1335 kn po osobi. (To uključuje prijevoz autobusom od Kaštela do Tjentišta i natrag, poseban prijevoz od hotela do početnih točaka uspona kombijima, smještaj na bazi polupansiona -65 KM po osobi/noć i ulaznice u NP Sutjeska i NP Piva)

Odlukom Izvršnog odbora, za sve članove Društva koji su u Društvu dulje od 6 mjeseci izlet će biti subvencioniran u iznosu 25% od ukupne cijene. Članovi koji ne ispunjavaju te uvjete i članovi ostalih društava plaćaju puni iznos.

 

NAPOMENE:

Zbog težine uspona na Maglić bit će organizirane dvije grupe, grupa A Maglić i grupa B Trnovačko jezero. Uspon na Uglješin vrh nije zahtjevan i pogodan je za sve sudionike.

Potrebno je ponijeti odgovarajuće i valjane isprave potrebne za prelazak granice. Preporuča se putno osiguranje. Za plaćanje treba ponijeti konvertibilne marke ili eure.

Oprema standardna planinarska – ruksak za turu cca 30L, štapovi, čeonka, odjeća i obuća planinarska prilagođena vremenskim uvjetima, zaštita od sunca, kupaći kostim (moguće kupanje na Trnovačkom jezeru ili jezerima Zelengore).

Doručak i večera su u hotelu, ali je potrebno osigurati hranu za uspone.

Za sve dodatne informacije obratite se vodičima, Ivani Jozić (095/741-7766) ili Kristini Šustič Vulas (091/533-6212).

PRIJAVE isključivo uz akontaciju od 300 kn kod tajnice Kristine Šustić Vulas do 15.07. 2022.g. Prednost kod popunjavanja autobusa imaju članovi Društva.

Izletu mogu prisustovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2022. g. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost. Sudionici su dužni poštovati planinarsku etiku te se pridržavati uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene rute i satnice sukladno uvjetima na terenu.