Dragi članovi!

Ovu nedjelju 29.10.2023. naše društvo organizira izlet na Dinaru na Lišanjski vrh.

Lišanjski vrh (1794 m) nalazi se u Troglavskoj skupini, a sa svojom visinom upada na drugo mjesto u Hrvatskoj, ako se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske. Naime, točno preko njega ili neposredno uz njega ide državna granica sa BiH. Po svemu, bilo bi pravedno da ga dijele obje susjedne države.

Na Lišanjskom vrhu je postavljeno šesterokutno metalno planinarsko sklonište crvene boje. Od skloništa prema zapadu stotinjak metara dalje postavljen je veliki drveni križ. S vrha se pružaju široki vidici na sve s obje strane dinarskog masiva. Posebno se doima pogled na Dinaru i njen vrh Sinjal, na Veliki bat, Janjčiji vrh- Žrvanj, na Kijevski bat i Svilaju, na Troglav.

DINAMIČKI PLAN:

Od 6:00-6:15 h okupljanje na parkiralištu kod OŠ „prof.Filip Lukas“ u Kaštel Starom i polazak osobnim automobilima preko Sinja-Vrlike-Civljana-kroz selo Cetina do sela Barišića, s mogućnošću stajanja na kavu.

U 8:00 h predviđen dolazak u selo Barišići podno kamenoloma, polazak na turu.

U 11:30 h predviđen dolazak na planinarsko sklonište Rupe (1364m).

U 13:00 h predviđen dolazak na Lišanjski vrh (1794m), pauza, odmor i marenda iz ruksaka.

U 13:30 h polazak s vrha natrag prema automobilima.

U 16:30 h planirani dolazak do automobila, silazak do izvora Cetine – Veliko vrilo, obilazak izvora i crkve Sv. Spasa.

Veliko vrilo je najveći izvor Cetine istražen do 115m dubine. Temperatura vode je tijekom cijele godine 8 oC. Zaštićen je hidrološki spomenik od 1972.g.

Odmah iznad izvora je pravoslavna crkva iz 1939. godine. Posvećenja je Uznesenju Gospodinovom, a samo nekoliko stotinjaka metara dalje nalazi se katolička crkva sv. Spasa.

Predviđen povratak kući u večernjim satima.

PRIJEVOZNO SREDSTVO: osobni automobili.

OPREMA: planinarska prilagođena vremenskim uvjetima. Zbog najave lošeg vremena ponijeti kabanicu, gamaše, rezervnu odjeću, čeonu lampu.

HRANA I PIĆE: iz ruksaka.

KONDICIJSKA I TEHNIČKA ZAHTJEVNOST:

K3-teško jer se svladava više od 1400m nadmorske visine i potrebno je više od 7h hoda

T1-tehnički nezahtjevno

INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta: Ivana Perica mob. 091/221-4944 do subote 28.10., do 12:00h.

Na izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene satnice i rute ovisno o situaciji na terenu!

Galerija (+ 1 slika)