Dragi članovi!

Ovu nedjelju 12.11.2023. naše društvo organizira izlet vrh Tovarnica 1264m.

Gorski greben Tovarnica je izdvojeni jugoistočni ogranak velikog lanca Dinara-Kamešnica koji je drugi najduži planinski lanac (nakon Velebita 145 km) među Dinaridima oko 110 km. Proteže se u smjeru sjeverozapad-jugoistok uz hrvatsko-bosansku granicu od izvora Zrmanje i Ličke Kaldrme sve do Buškog jezera i Tijarice.

Veći dio Tovarnice s glavnim vrhom je na dalmatinskoj strani granice u Hrvatskoj, a samo niže sjeveroistočne padine prama Buškom jezeru nalaze se u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio staze čini blagi uspon neposredno do Križa s pogledom na selo Voštane i njegovo polje, pored vjetroelektrane, a dalje u smjeru jugoistok kroz nisku šumu dolazi se pod greben i nešto strmijim usponom stiže se na vrh sa pogledom na vjetrenjače, Buško jezero i okolne planine.

DINAMIČKI PLAN:

Od 7:00-7:15 h okupljanje na parkiralištu kod OŠ “prof.Filip Lukas“ u Kaštel Starom i polazak osobnim automobilima prema mjestu Voštane, s mogućnosti stajanja na kavu u Trilju.

U 9:00 h dolazak u selo Voštane, polazak na turu.

U 11:00 h dolazak na vrh Tovarnica (1264m), odmor i marenda iz ruksaka.

U 11:30 h polazak prema automobilima.

U 13:00 h planirani dolazak do automobila, odlazak prema izvoru rijeke Rude.

U 13:30 h predviđen dolazak na izvor rijeke Rude.

Rijeka Ruda je rijeka na rubu Sinjskoga polja koja izvire kod istoimenog mjesta Ruda, a u Cetinu se ulijeva oko 1km sjeverno od Trilja. Lijeva pritoka joj je rječica Grab, a desna Ovrlja. U Rudu se u blizini izvora ulijeva voda iz Buškoga jezera koja tlačnim cjevovodom dolazi na turbine hidroelektrane Orlovac.

Izvor rijeke spada u krške izvore i koristi se za vodoopskrbu dijela Cetinske krajne, a formira i istoimenu rijeku Rudu koja je s oko 10 km toka najveći pritok rijeke Cetine.

Predviđen povratak kući u večernjim satima.

PRIJEVOZNO SREDSTVO: osobni automobili, cestarina dijela autoputa Dugopolje-Bisko iznosi u oba smjera 1,60€.

OPREMA: planinarska prilagođena vremenskim uvjetima.

HRANA I PIĆE: iz ruksaka, mogućnost gradelavanja na izvoru rijeke Rude.

KONDICIJSKA I TEHNIČKA ZAHTJEVNOST:

K1-kondicijski nezahtjevno

T1-tehnički nezahtjevno

INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta: Ivana Perica mob. 091/221-4944 do subote 11.11.2023., do 12h.

Na izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene satnice i rute ovisno o situaciji na terenu!

Galerija (+ 2 slika)