Dragi članovi,

ove nedjelje, 19.02. vas vodimo na izlet na sv. Mihovil (1247 nmv) u Vrgoračkom gorju.

 

Vrgorsko gorje sastoji se od tri odvojena planinska grebena (planine) – Matokit (1062 m), Mihovil (1247 m) i Veliki Šibenik (1314 m). Pruža se u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini 19 km.

Sjeverne padine Mihovila i općenito Vrgorskog gorja su blaže položene kao valoviti kras s ponikvama i većinom su zarasle šumama hrasta medunca i crnog graba. Na jugozapadnoj strani greben se većinom obrušava strmim klisurama koje su najveće iznad Kozice podno vrha Svetog Mihovila gdje dosežu okomice do 600 m. Bez ikakve sumnje, ovo je najmanje poznato planinsko područje u Hrvatskoj i planinari ga ne posjećuju često.

Sveti Mihovil je svojom piramidalnim oblikom jedan od najprepoznatljivijih vrhova Zabiokovlja, manjeg planinskog lanca istočno od Biokova. Iako ima visinu od 1247 metra, i time se ne može poređivati s vrhovima Biokova.

Uspon na ovaj vrh je također zahtjevan, posebno u drugog polovici uspona – potrebno je oko 2 sata kako bi se na vrh uspelo od sela Zavojane. Vidici s vrha su na Biokovo, otoke Korčulu i Hvar, poluotok Pelješac, hercegovačke planine i dr.

 

DINAMIČKI PLAN

06:50-07:00 Okupljanje sudionika kod osnovne škole u Kaštel Starom i polazak prema Ravči. (Idemo autocestom Dugopolje-Ravča. U 7.30 nas na Dugopolju čeka naš vodič Milan Buljan)

09:00 Početak uspona na turu

15:00 Očekivani povratak na polaznu točku.

Opis staze: Staza započima u selu Zavojane, inače rodno misto našeg proslavljenog alpiniste Stipe Božić.

Staza u početku vodi starom ozidanom stazom u sepertinama prema starom selu Pivci, nakon 1h hodanja dolazimo do prijevoja i raskrižja staza, gdje staza ravno nastavlja prema vrhu Veliki Šibenik a lijevo prema našem cilju vrh Sv Mihovil. Od tog raskrižja staza napušta stazu i prelazi na sami greben koji je kamenit i zahtjeva dodatnu koncentraciju (osobito kada se budemo spuštali).

Staza preko kamenitog grebena nastavlja uspon do vrha u trajanju 1,5-2h i zahtjeva odgovarajuću kondicijsku spremnost.

Povratak istom stazom.

PRIJEVOZ: osobnim automobilima

HRANA I PIĆE iz ruksaka

ODJEĆA I OBUĆA planinarska (gojzerice), sukladna godišnjem dobu i vremenskim uvjetima

TEŽINA :K3,T2 (srednje teška). Savladava se 700 mnv, na pojedinim mjestima potrebno korištenje ruku.

Izletu mogu prisustvovati člani za važećom markicom za 2023god. Svi idu na vlastitu odgovornost i potvrđuju psihofizičku spremnost. Poštivati upute vodiča. Vodič ima pravo promjene ili odgode izleta zbog vremenskih neprilika i tehničkih poteškoća.

Prijave i informacije kod vodiča, Milan 0955642423 do subote u 12h.