Dragi članovi, ove godine smo za centralni izlet našeg Društva odabrali Prokletije. U planinarskom svijetu na spomen Prokletija svima se otme samo uzdah oduševljenja. Prokletije, albanski: Bjeshkët e Nâmuna (proklete ili zabranjene planine) ili Albanske alpe, suplaninski masiv koji se proteže kroz tri države, Albaniju, Crnu goru i Republiku Kosovo. Najviši
vrh je Jezerski vrh (albanski: Maja Jezercë), ujedno i najviši vrh cijelih Dinarida, visok 2694mn/m. Drugi po visini vrh je Gjeravica (2656 m). Zahvaljujući specifičnim prirodnim ljepotama i netaknutoj prirodi, Prokletije su dom tri nacionalna parka: u plavsko-gusinjskoj regiji na području Crne Gore, u gornjoj dolini rijeke Valbona i u dolini kod sela Theti na području Albanije. Postoji legenda o tome kako su nastale Prokletije. Područje obiluje predivnim jezerima i legenda kaže da su jezera toliko lijepa da su ih stvorili Bogovi i podarili vilama da uživaju. Onda su ih otkrili ljudi i vile su morale otići. Bogovi su od tuge i bijesa osuli munje i gromove po okolnim planinama te, proklevši ih, pretvorili njihove vrhove u goli krš. Od tada se planine zovu Prokletije.

Bit ćemo smješteni u dolini Grebaje, u planinarskom domu „Branko Kotlajić“, kojim upravlja PD „Radnički“ iz Beograda. Živopisna dolina Grebaje je pravi planinski raj. Do pedesetih godina prošlog stoljeća Grebaja je bila zabranjena vojna zona, pa je pristup bio ograničen. Poslije toga, grupa planinara iz Beograda pod vodstvom Branka Kotlajića, otkriva ljepote doline. Planinarski dom je sagrađen 1964. godine, a opskrbljen je vodom i strujom. Može primiti do 40 osoba u više zajedničkih spavaonica. U prizemlju se nalaze blagovaonica i potpunoopremljena kuhinja te sanitarni čvor s kupatilom.

DINAMIČKI PLAN:
1. Dan , četvrtak 22. 06. 7:00 – Okupljanje kod osnovne škole u Kaštel Starom i polazak prema odredištu. Dolazak na odredište u večernjim satima uz usputna zaustavljanja. (put je cca 500 km).

2. Dan, petak 23.06. Ustajanje, doručak i priprema za planinarsku turu. Planirani su usponi na tri vrha: Volušnica (1879 m), Talijanka (2057 m) i Popadija (2030m). Usponi su pod vodstvom lokalnih vodiča. Tura je kružna i traje 6-7 h pa postoji mogućnost za planinare slabije kondicije (grupa B) da ostanu na vrhu Volušnica i pričekaju ostatak grupe (grupa A). Iako ne pripada skupini najviših vrhova crnogorskog dijela Prokletija, južna strana Volušnice se okomito 600 m izdiže i dominira iznad doline Grbaje. Vrh Volušnica, takođerpoznat kao jedan od najboljih vidikovaca na ovom području, zasigurno je najimpresivniji vidikovac na vrhove Karanfila. Nakon povratka s ture organiziran je obrok s lokalnim specijalitetima.

3. dan, subota 24.06. Ustajanje , doručak. Ovaj dan smo predvidjeli za posjet Hridskom jezeru, obilasku mjesta Plav i Plavskog jezera. Zahvaljujući svojoj čudesnoj prirodi, beskrajnim zelenim površinama i fenomenalnim pogledom na planine koje ga okružuju, Plav se smatra jednim od najljepših mjesta koje možete posjetiti u Crnoj Gori. Plavsko jezero je ledenjačko jezero i nalazi se na 900 m. Iz samog jezera izvire rijeka Lim, dok se u nju ulijeva i rijeka Luča. Među brojnim planinskim jezerima Crne Gore, Hridsko (Ridsko) jezero odskače svojom ljepotom i posebnošću. Nalazi se u sjevernom dijelu Prokletijskog nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od1970m, što ga svrstava i u jedno od najviših. Kako pristup jezeru nije moguć autobusom, organiziran je lokalni prijevoz do Bajrovića katuna i „Samelove kolibe“. Odatle do jezera vodi lagana planinarska staza kojomje do jezera potrebno cca 1 sat hoda. U povratku je planirana okrjepa u „Samelovoj kolibi“. Cijena kompletnog obroka s lokalnim specijalitetima je 15 Eura (nije obavezno). Odatle se vraćamo do Plava, gdje je predviđen obilazak grada i ostalih znamenitosti (u grupi ili vlastitomaranžmanu).

4.dan, nedjelja 25.06. Nakon ustajanja i doručka polazak prema Kaštelima uz usputna zaustavljanja.

NAPOMENE:
CIJENA IZLETA: ukoliko bude 30 sudionika 120€ po osobi u što je uključen prijevoz autobusom(1570€), noćenje (18 €), organizirani ručak u petak nakon uspona (8 €), pratnja lokalnih vodiča (180 €). Ručak u subotu u Samelovoj kolibi (15 €) nije obavezan, ali kod prijave trebate naglasiti želite li ručati ili ne. Zbog kapaciteta doma broj sudionika ograničenje na 40. Odlukom IO Društva izlet se sufinancira u iznosu od 25% za sudionike koji su članovi HPD„Malačka“ najmanje 6 mjeseci. Članovi koji ne ispunjavaju taj uvjet kao i članovi drugih društava plaćaju puni iznos. CIJENA NOĆENJA 8 € za noć + 1 € boravišne takse. PRIJEVOZ autobus i lokalni prijevoz do Hridskog jezera. HRANA po putu iz ruksaka. Doručak (petak, subota i nedjelja) iz ruksaka. Ručak (petak i subota) su organizirani. Večere iz ruksaka. U domu je opremljena kuhinja s posuđem, štednjakom na drva i perilicom suđa koja je slobodna za korištenje. ODJEĆA I OBUĆA planinarska prilagođena vremenskim uvjetima. Potrebna je vreća zaspavanje. Potrebni su valjani osobni dokumenti zbog prelaska granice! Preporučamo dodatno putno osiguranje. Crna gora nije članica EU pa ne vrijedi EU zdravstvena iskaznica!
Prijave, uz obaveznu akontaciju u iznosu od 50€, do 10. 06. vodičima Ivani Jozić (095/741- 7766) ili Kristini Šustić Vulas (091 533 6212)
U slučaju odustajanja uplaćena akontacija se ne vraća osim ako pronađete adekvatnu zamjenu. Na izletu mogu sudjelovati samo članovi s plaćenom članarinom HPS za 2023. g. Svi
sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku te sepridržavati uputa vodiča. Vodiči imaju pravo promjene rute i satnice sukladno uvjetima i
okolnostima na terenu.

 

Galerija (+ 1 slika)