Dragi članovi!

Ovu nedjelju 01.05.2022. naše društvo organizira izlet na Paklenicu (Mala i Velika).
Nacionalni park Paklenica dio je Velebita, najduže planine u Hrvatskoj. Proglašen je 19. listopada 1949. drugim nacionalnim parkom u Hrvatskoj nakon Plitvičkih jezera.
Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine.
Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi. Skromnijih je razmjera od Velike Paklenice i bujica što teče kroz nju je znatno slabija. Potok Male Paklenice dug je 12,5 km, a izvire ispod Vlaškograda, iz nekoliko izvora. Mala Paklenica u pravilu ima vode u koritu uzvodno od odvojka staze za Njivu Lekinu, dok u donjem dijelu presušuje. U kišovitom dijelu godine kad kanjonom teče voda, staza je neprohodna.
DINAMIČKI PLAN
Od 6:00-6:15 h okupljanje na parkiralištu kod OŠ „prof.Filip Lukas“ u Kaštel Starom.
U 6:15 h polazak iz Kaštel Starog organiziranim prijevozom prema Selinama.
U 8:30 h dolazak do ulaza 2 Mala Paklenica, odakle tura počinje. Put nas vodi kroz kanjon Mala Paklenica-Njive Lekine-planinarski dom Paklenica-kanjon Velika Paklenica-Starigrad.
Tura do doma ukupno traje oko 6 sati sa pauzama uz odmor.
Za povratak prema Starigradu kanjonom Velika Paklenica potrebno je još oko 2 sata.
Povratak se očekuje u večernjim satima.
Napomena: Ovisno o prijavljenoj ekipi i dogovoru postoji mogućnost povratka preko Jurlina i Anića kuka u Veliku Paklenicu.
PRIJEVOZNO SREDSTVO: minibus od 19 mjesta. Cijena minibusa je 2200 kn. Trošak prijevoza dijelit će se prema broju prijavljenih. Ukoliko minibus bude popunjen cijena po osobi iznosit će cca 120kn + 25 kn ulaznica u nacionalni park Paklenicu. Obavezno ponijeti planinarsku iskaznicu za predočenje prilikom plaćanja ulaznice za nacionalni park.
ODJEĆA I OBUĆA: planinarska u skladu sa vremenskim uvjetima (krema za zaštitu od sunca, kapa, naočale).
HRANA I PIĆE: iz ruksaka, obavezno ponjeti dovoljnu količinu vode. Preporučeno barem 2L.
KONDICIJSKA I TEHNIČKA ZAHTJEVNOST:
K2-teško (visinska razlika od 100-1300m)
T2-srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta:
Ivana Perica (091/221-4944) do subote u 12h, odnosno do popunjena slobodnih mjesta u minibusu.
Izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene satnice i rute ovisno o situaciji na terenu!
Galerija (+ 2 slika)