Dragi članovi,

u nedjelju, 29.01.2023., vodimo vas u susjedstvo na naš Kozjak.Ova kružna staza započinje u solinskom naselju Ninčevići.Put nas vodi do Piramide ili penjališta Bovan.Osim stijene koja je sama po sebi atrakcija svakako će biti zanimljivo vidjeti i uklesani lik predantičkog božanstva Silvanusa.Ovo božanstvo vezano je uz šume, divljinu, poljoprivredu i pašnjake.On je ujedno i bog granica te čuvar međa.

Nakon Piramide penjemo se oštro uzbrdo prema hrptu planine. Neposredno pred vrh je odvojak za fascinantnu polušpilju Nugal međutim silazak do nje osiguran je klinovima i sajlama te zahtijeva spretnost i vještinu kretanja po strmom terenu. Hrptom Kozjaka za cca sat vremena dolazimo do sv.Jure. Sa svojih 676 m to je najviši vrh istočnog dijela Kozjaka. Na vrhu se nalazi crkvica sv.Jurja sagrađena na suhozidnom bedemu prapovijesne gradine. Nakon dužeg odmora preko Gornjih Rupotina i šume Voljak spuštamo se u naselje Ninčevići do naših automobila.

DINAMIČKI PLAN

07:45h- okupljanje na parkiralištu OŠ prof. Filip Lukas

08:00 – Polazak prema solinskom naselju Ninčevići

08:30- polazak na turu iz Ninčevića

10:00 -predviđen dolazak na Piramidu

Na Piramidi je predviđen kraći odmor nakon kojeg slijedi oštar uspon prema hrptu Kozjaka u trajanju od cca 40 minuta.

Nakon izlaska na vrh hrptom nastavljamo put Sv.Jure na istoku Kozjaka. Za ovu dionicu predviđeno je cca sat vremena hoda.

12:00 predviđen dolazak na Sv.Juru, duža pauza te spuštanje prema Ninčevićima u trajanju od cca dva sata.

Povratak u Kaštel Stari u popodnevnim satima.

PRIJEVOZ: osobnim automobilima

ODJEĆA I OBUĆA: planinarska, prilagođena vremenskim prilikama

HRANA I PIĆE: iz ruksaka

TEŽINA IZLETA: K1-T1

Informacije i prijave kod glavnog vodiča izleta :

Mario Vulas 095 849 9189

Izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštivati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene rute i satnice sukladno uvjetima na terenu.

Galerija (+ 1 slika)