Dragi članovi ove nedjelje, 21. 04., vodimo vas na vrh Jabukovac koji je smješten u središnjem dijelu Mosora. Obzirom da se ne nalazi na glavnom mosorskom grebenu, nego sjeverno od njega, nepravedno je zapostavljen zbog udaljenosti. Gledajući s glavnog grebena uočljivo se izdvaja svojom ljepotom klasičnog krškog terena.
Okolina Jabukovca je najdivljiji i najneprohodniji dio planine, prepun specifičnih reljefnih oblika krša: škrapa, ponikva, jama, špilja. S vrha se pruža pogled na cijeli mosorski greben.

DINAMIČKI PLAN:
6:45 okupljanje kod osnovne škole u Kaštel Starom
7:00 polazak prema Donjem Dolcu, zaseok Ćosići
7:45 predviđeni dolazak u Ćosiće (482 m) početnu točku uspona
8:00 početak uspona
10:30 predviđeni dolazak na planinarsko sklonište „Hrvoje Dujmić“ (1157 m), kraći odmor.
Planinarsko sklonište „Hrvoje Dujmić“ nalazi se na teško pristupačnom visinskom području Jabukovca, na sjevernoj strani Mosora, ispod vrha Velikog Kabla. Sklonište je metalni kontejner, uređen za planinarske potrebe. Nalazi se na rubu slikovite travnate zaravni. Sklonište je nazvano po iznenadno preminulom splitskom planinaru i gorskom spašavatelju.
10:45 polazak prema vrhu Jabukovac
11:30 predviđeni dolazak na vrh (1246 m), dulji odmor ukoliko budu dobre vremenske prilike
12:00 povratak prema skloništu, kraći odmor
13:00 povratak istom stazom prema Ćosićima
15:30 predviđeni dolazak na početnu točku i povratak prema Kaštelima

PRIJEVOZ osobnim automobilima
ODJEĆA I OPREMA standardna planinarska (obavezna kvalitetna planinarska obuća) prilagođena vremenskim uvjetima.
HRANA I PIĆE iz ruksaka. Ponijeti dovoljne količine vode.
TEŽINA IZLETA kondicijski K2 (svladava se oko 800m nadmorske visine), težinski T2 (teren između skloništa i vrha vodi preko škrapa i potrebno je povremeno pridržavanje rukama). Ukoliko bude sudionika slabije kondicije, oni će ostati na skloništu i tu pričekati povratak grupe koja će ići na vrh.
INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta Ivane Jozić (095/741-7766) do subote u 12h.
Pravo sudjelovanja na izletu imaju samo osobe s plaćenom članarinom HPS-a za tekuću godinu. Svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost te su dužni poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene rute i satnice ovisno o uvjetima na terenu.