19.-21.08. naše Društvo organizira izlet na sjever Hrvatske, na vrh Hrvatskog zagorja Ivanšćicu (1060 m) i obilazak Varaždina u sklopu popularnog Špancir festa.

Ivančica je duga oko 30 km i široka do 9 km. Pruža se u smjeru istok-zapad i pravi je tip ulančane planine s najvišim vrhom na 1060 metara. Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata. Planinski pojas iznad 300 metara visine pokriven je pretežno bukovom šumom. U nižim dijelovima ostaci su prvobitnih šuma hrasta kitnjaka i običnog graba. Unatoč pitomom izgledu, u planini ima velikih strmina, pa i golih stijena. Vrh Ivančice nalazi se na 1060 metara nadmorske visine. Uz Planinarski dom “Pasarićeva kuća”, na vrhu Ivančice nalaze se i dva vidikovca. S manjeg vidikovca “Stričevo” pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.Na najvišoj koti sagrađen je vidikovac „Piramida“, visoka 10 metara. Vidikovac je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju.

 

DINAMIČKI PLAN

Petak, 19.08.

12:00 polazak iz Kaštel Starog s parkinga kod osnovne škole (okupljanje 15-ak minuta ranije)

Put prema Varaždinu uz usputna zaustavljanja

19:00 predviđeni dolazak u planinarski dom Lujčekova hiža. Smještaj, večera.

Planinarski dom Lujčekova hiža nalazi se na malom travnatom prijevoju zvanom Ričkov krč, između vrhova Hama (679 m) i Rudskoga gupca (595 m). Dom je prije nosio naziv Ham-Pokojec, a sadašnje ime dobio je po nadimku legende zagorskog planinarstva Ljudevita Hercega. U prizemlju su kuhinja i mala blagovaonica, na katu četiri spavaonice, a u potkrovlju skupni ležaj.

 

Subota, 20.08.

6:00 ustajanje i doručak

7:00 polazak prema Ivanščici.

Uspon kreće iz mjesta Prigorec (453 m) pored Ivanca. Uspon traje cca 2h. Smjer će se odabrati prema kondiciji sudionika i u suradnji s lokalnim vodičem. Međutim, do vrha, odnosno do pl.doma „Pasarićeva kuća“ moguće je doći i kombijem za sudionike kojima je uspon prenaporan.

Povratak u dom Lujčekova hiža u poslijepodnevnim satima. Zajednički ručak, odmor i odlazak u Varaždin na Špancif fest. Povratak iz Varaždina prema dogovoru.

 

Nedjelja, 21.08.

Ustajanje i doručak. Nakon toga prema dogovoru moguć ponovni odlazak u Varaždin. U poslijepodnevnim satima polazak prema Kaštelima.

PRIJEVOZ kombijem za 20 osoba. Cijena prijevoza ovisi o popunjenosti kombija. (cca 500 kn ukoliko kombi bude pun)

NOĆENJE u planinarskom domu Lujžekova hiža. Cijena noćenja je 60 kn po osobi za jednu noć uz planinarsku iskaznicu.

HRANA I PIĆE iz ruksaka. Za subotu je dogovoren ručak/večera u planinarskom domu po cijeni od 40 kn.

NAPOMENA: ovaj izlet će, odlukom Izvršnog odbora Društva, biti sufinanciran za sudionke koji su članovi Društva dulje od 6 mjeseci.

INFORMACIJE i prijave kod vodiča Željka Bogića (091/880-1973).

Izletu mogu prisustvovati samo članovi s plaćenom članarinom HPS-u za tekuću godinu. Svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene rute i satnice u skladu s uvjetima na terenu.