Dragi članovi!

Ovu nedjelju 22.05.2022. naše društvo organizira izlet na Biokovo
(Veliki Šibenik 1467 mnv i Mali Šibenik 1388 mnv).

DINAMIČKI PLAN IZLETA

Od 06:15 h okupljanje na parkiralištu kod OŠ „prof.Filip Lukas“ u Kaštel Starom.

U 06:30 h polazak iz Kaštel Starog osobnim automobilima prema selu Veliko Brdo, odnosno zaselka Žlib, koji je početna točka ovog planinarskog izleta.
U planu je ići autoputem do izlaza Zagvozd, pa kroz tunel Sv.Ilija, prema Makarskoj, odnosno Velikom Brdu. Cijena cestarine Dugopolje-Zagvozd je 23,00 HRK u jednom smjeru. Tunel Sv.Ilija se ne plaća.

U 08:00 h planiran je dolazak u zaselak Žlib, te polazak prema vrhovima Veliki i Mali Šibenik.

Od zaselka Žlib markacija vodi iznad starih napuštenih kuća do protupožarnog puta kojim se prolazi pokraj Miletinovog bora (nekada bilo vrlo osamljeno stablo crnog bora koje je stradalo u požaru i izgorjelo pa je sada ostao samo toponim tog mjesta). Nakon protupožarnog puta planinarska staza se počinje strmije uspinjati sve do pod samu stijenu veličanstvenog Velikog Borovca. Nastavak planinarske staze je čudo ljudske upornosti i snage da ovlada teško ovladivim, pa su kao rezultat toga nastale „Skaline“ odnosno staza uklesana u stijenu.
Nakon skalina planinarska staza ulazi u borovu šumu kojom se dolazi do prijevoja Mali Borovec (1253 mnv). Dalje planinarskom stazom obilaze se Prusina dolci dok se ne izađe na kameni greben po otvorenom terenu koji vodi sve do vrha Veliki Šibenik.

U 12:30 h planiran je dolazak na vrh Veliki Šibenik.
Vrh Veliki Šibenik (1467 mnv) je kamenit ali obrastao u šumu visokog bora. Nakon odmora uputit ćemo se prema vrhu Mali Šibenik (1388 mnv) koji je udaljen svega 10-tak minuta hoda po hrptu, a koji pruža nezaboravan pogled na Makarsku rivijeru, more i otoke.

U 14:00 h planiran je povratak natrag prema osobnim automobilima.

PRIJEVOZNO SREDSTVO: osobni automobili.

ODJEĆA I OBUĆA: planinarska u skladu sa vremenskim uvjetima (krema za zaštitu od sunca, kapa, naočale).

HRANA I PIĆE: iz ruksaka, obavezno ponjeti dovoljnu količinu vode. Preporučam barem 2L.

KONDICIJSKA I TEHNIČKA ZAHTJEVNOST:
K3-teško (visinska razlika od 1000 do 1300)
T1-nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta: Ivana Perica (091 221 4944) do subote u 12h.

Izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene satnice i rute ovisno o situaciji na terenu!

Galerija (+ 2 slika)