Ovu nedjelju, 27.03.22., naše društvo organizira izlet na Biokovo. Planirana je kružna tura: Nevistina stina-Šuplja stina-Sklonište Pakline-Šuma Pakline.

Biokovo je samo po sebi oduvijek privlačilo izletike i planinare, a ova tura posebna je po dvije atrakcije koje privlače kako imenom tako izgledom, ali i legendama.

U narodu postoji legenda o velikoj ljubavi djevojke i mladića koje je zla kob okamenila na Nevisti. Nevistina stina također je i prijevoj, nekad jedina spona Primorja i Zabiokovlja, te prekrasan vidikovac.

Prema legendi, djevojka negdje “odozgo”, vjerojatno iz Dalmatinske zagore, trebala se udati u Primorje. Majka je bila protiv te ljubavi, a nadasve protiv kćerine udaje za nekog koga obitelj nije odabrala. Možda je bio problem i što je mladić Primorac, odnosno iz siromašna kraja!? Kako bilo, majka je kćer ispratila riječima: Kad more ugledala, dabogda se okamenila! Unatoč tim strašnim riječima, svadbena povorka je krenula predvođena mladoženjom i mladom na konju, i ne sluteći koju snagu ima majčina kletva. Međutim, kad je vesela družba stigla na vrh brda iznad Brela, kletva se ostvarila. Dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima, a danas ih je malo teže vidjeti ako ih ciljano ne tražiš, jer je borovina kroz desetljeća dosta izrasla.

Šuplja stina ili Biokovsko oko smjestila se na vrhu Biokova iznad Brela, te je još jedan u nizu prirodnih fenomena. Riječ je o “oku” koje je rukom prirode isklesano u biokovskim stijenama, te zbog te posebnosti izaziva divljenje i čuđenje, ne samo kod mještana. Kroz stijenu se mogu vidjeti cijela Brela i primorje, a svakom se posjetitelju čini da sama planina Biokovo pomoću svog oka pomno prati sva zbivanja u svom podnožju i okolici.

Šuma Pakline, sama po sebi je daje nekakav mističan, ali i predivan dojam, a odnedavno postavljeno sklonište na Vidikovcu samo je dodatno uljepšalo ovaj dio Biokova.

Dinamički plan
7:45-8:00 Okupljanje na parkiralištu OŠ prof Filip Lukas
8:00 Polazak ( autoput Dugopolje -Šestanovac je 18 kn)
9:00 predviđeni dolazak na parkiralište s kojeg polazimo na uspon (od glavne ceste do parkirališta ima cca 4 km makadama koji je više manje ok)
9:45 predviđeni dolazak do Nevistine stine – 500 m n/v
Mala pauza.
Nastavak hrbatom prema Šupljoj stini i skloništu Pakline te dalje kroz čarobnu šumu Pakline do početne točke. Cijela tura traje cca 3.30 h.
Nakon povratka s ture postoji mogućnost gradelavanja i uživanja na prekrasnoj ledini pored lovačke kuće. Tko želi ostati na druženju neka ponese meso , kobase, piće, karte, balune….što god vam padne na pamet (sve to ostaje u autima do povratka s ture)
Prijevoz:Osobni automobili
Hrana i piće: iz ruksaka za vrijeme trajanja ture a kasnije gradele tko želi
Oprema:Planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima
Težina izleta:K1 ,T1
Informacije i prijave : kod glavnog vodiča Kristina Šustić Vulas
091 533 6212 .Prijave traju do petka , 25.03., u 20h
Izletu mogu prisustvovati samo članovi sa plaćenom članarinom Hps-u za 2022.godinu Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost te su dužni poštivati planinarsku etiku i upute vodiča.Vodič zadržava pravo izmjene rute i satnice sukladno uvjetima na terenu.
Galerija (+ 4 slika)