Protekle nedjelje, 14.  veljače, naše društvo organiziralo je izlet na Vilaju – planinu koja se izdiže iznad mjesta Prapatnica  te je granična planina između Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije. Najviši vrh Vilaje je Crni vrh (783 m n/v).  Iz Prapatnice, preko sela Bojići, do samog vrha Vilaje pratili su nas udari bure kojima smo uspješno prkosili. Stigavši na Crni vrh, gdje se nalazi trigonometrijski stup, pruža nam se zanimljiv vidik na Dinaru, Svilaju, Kamešnicu, Biokovo, Mosor, Kozjak, Opor, Labišnicu i zagorska sela u podnožju, Bristivicu na jugu, Prapatnicu na istoku i Ljubitovicu na sjeveru.

Nakon Vilaje, uputili smo se prema Šibeniku. U Šibeniku nas čekaju dvije ljepotice – dvije višestoljetne tvrđave koje kroz povijest prkose i buri i vremenu i mnogobrojnim napadima i prirodnim katastrofama.  Tvrđavu Barone izgradiše Šibenčani u 17. stoljeću kako bi obranili svoj grad od napada Osmanlija. Predstavlja jedinstvenu regionalnu kulturnu atrakciju, a zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji proširene stvarnosti, obilaskom tvrđave pružen nam je pogled u prošlost Šibenika.

Da nije bilo tvrđave sv. Mihovila, ne bi bilo ni grada Šibenika. Obilazimo i ovo izvorište grada koje se kroz povijest prvi put spominje 1066. g. Izgrađena je na strmoj stijeni kako bi kontrolirala i branila šibensku lagunu i ušće rijeke Krke, ali i ostale važne koridore u i prema Dalmaciji. Ovdje nas tehnologija proširene stvarnosti uvodi u svijet tvrđave i Šibenika. Obilaskom pozornice pod otvorenim nebom, završavamo našu današnju turu.

Usprkos oštroj buri i lošim prognozama, provedosmo predivan dan u prirodi s još divnijim ljudima. Hvala vodičima Ivani Perici i Ivni Petric.

Galerija (+ 5 slika)