Miris proljeća izmamio je prošle nedjelje (28. veljače) brojne članove na Movran (839 m), najviši vrh Moseća. Moseć se u duljini od 30-ak km pruža od Drniša do Muća, paralelno sa Svilajom.

Osamdesetak članova okupilo se na tradicionalnom okupljalištu – autobusnoj stanici u Kaštel Starome – te smo se osobnim automobilima uputili prema Gornjim Postinjama, polazišnoj točki izleta.

S obzirom na velik odaziv članova i važeće epidemiološke mjere, planinarili smo podijeljeni u tri grupe predvođeni glavnim vodičem Katicom Majković i pomoćnim vodičima: Ivnom Petric, Ivanom Pericom, Ivanom Jozić, Kristinom Šustić Vulas, Rosom Pengom i Željkom Bogićem.

Sat i po hoda prema Movranu prošao je u ugodnim razgovorima i pogledu na mućku dolinu, ali i na vrhove Svilaje, Kamešnice i Kozjaka. Sunce nas je počastilo svojim najljepšim proljetnim sjajem, a lagani promjenjivi sjeverac olakšao korake prema cilju.

Na vrhu fotografiranje i dobra planinarska marenda, sve to začinjeno prizorima prirode koja se polako i sramežljivo budi iz sna.

Nakon Moseća vratili smo se do automobila i odvezli na bunare Rajčice u obližnjem Brštanovu. Riječ je o deset prirodnih bunara ozidanih suhozidom koji su, zahvaljujući sufinanciranju Europske unije, odnedavno postali dostupni izletnicima. Taj fenomen kliške zagore navodno nikada nije presušio, a legenda kaže da su se na tom mjestu nalazili i prije dolaska Rimljana.

Na bunarima smo nastavili uživanje u prirodi i društvu. Pogled na nasmijana lica mladih i starih, razigrane pse i djecu na nekoliko nas je sati odvojio od svakodnevnih briga i obveza. Bila je ovo jedna uspješna uvertira za nadolazeće izlete. Hvala svim vodičima i planinarima koji su doprinijeli da uživamo na jednostavan način u jednostavnim i istinskim ljepotama.

Galerija (+ 4 slika)