Posljednjih dana nadmetanje između godišnjih doba izazvalo je zbunjujuće osjećaje kod nas. Odlazili smo u udaljenije planine u potrazi za jeseni. Međutim jedna kiša, pa nakon nje čistač bura i jesen je stigla i kod nas.

Ovu nedjelju, naša Ivana nas je na krilima bure odvela po Mosorovim stijenama.

U ovo ohlađeno nedjeljno jutro uputili smo se prema Sitnom gornjem, gdje nas je dočekao školski primjer ovog suhog i hladnog vjetra te za nas očistio sve vidike, otjerao sive oblake iz kojih je dan prije neumorno sipila kiša. Uvukli smo se među stijene ovog krškog dragulja i sa suncem za petama prošetali šumskim stazama do Lugarnice.

Lugarnica je planinarska kuća na Užinskoj kosi koja je kroz svoju stoljetnu povijest pretrpjela mnoga stradanja, ali je ipak svoje temelje čvrsto čuvala, pa tako i ove nedjelje dočekala svoje planinare. Smještena na boku Mosorove južne padine utoplila je ugođaj oku, ali i naša burom ohlađena tijela.

Ova kamena prizemnica, pružila nam je odmor i okrijepu te nas napojene i site  ispratila prema Ljubljanu.

Pred nas se ispružio stjenoviti strmi put do najvišeg sjeverozapadnog vrha Mosora. Vrh Ljubljan smjestio se na 1262 mnv, a kako je kao i svi Mosorovi vrhovi zaobljen, bez problema je primio u svoje naručje nas 12 planinara i spretnu četveronožnu Bonnie. Pred nas se prosuo mozaik naših gradova, Dugopolje iza leđa, a Solin, Split, Kaštela, Trogir i otoci ispred nas. Na vrhu fotografija, a podno vrha u zavjetrini, ili kako bi naša Ivna rekla, u prančioku, zasluženi odmor i marenda.

Spust do odnedavno obnovljenog planinarskog doma Umberto Girometta bio je blag i osunčan, a ovaj poznati planinarski dom, još jednom nas je onako kako samo on zna ugostio, nahranio i odmorio.

Zadnjim sunčevim zrakama spustili smo se prema Sitnom Gornjem s posebnom toplinom u srcu, a za koju su zaslužni naši prijatelji Mosoraši. Naime, oni su u sklopu 51. Šumskih dana Mosora zasadili gotovo 500 sadnica hrasta medunca na prije 5 godina opožarenoj površini pored doma. Hvale vrijedna akcija!

A pohvale i zahvale idu i našoj Ivani Perici za ovaj predivan dan, kao i njezinim pomoćnicama Ivni, Ivani i Snježani.

Ponovilo se!

Snježana P.

Galerija (+ 11 slika)