Kažu da je naudaljenije upravo ono što je kući najbliže. Upravo zbog toga, glavni vodič ovog izleta, Igor Laurić, uz asistenciju naše voditeljice vodičke sekcije, Ivane Jozić, poveo nas je nekim dobro znanim, a i nekim manje poznatim stazama Kozjaka.

Nakon okupljanja ispred osnovne škole u Kaštel Starom, uputili smo se prema polaznoj točki u Lukšiću. Dobro poznata, a i poneka novopridružena lica, veselo čavrljajući, uputila su se za našim Igorom. Kamenite staze Kozjaka, neke ogoljene pod jučerašnjim bistrim sunčevim zrakama, a poneke zavučene u hlad borova, dovele su nas do prve od planiranih točaka, crkvici Svetoga Lovre na Ostrogu – srednjovjekovnom naselju hrvatskih plemenitaša Didića. Kratki odmor i marenda protekli su uz prvu od dobro pripremljenih povijesnih lekcija naše Ivane, a vezane za ove lokalitete naših Kaštela.

Bogatiji za znanja i činjenice iz naše kaštelanske povijesti, uputili smo se dalje prema crkvi Svetog Ivana Birnja. Teren pod našim stopalima se izmjenjivao  i na taj način nas još jednom podsjetio koliko je naš “mali” Kozjak prelijep, raznolik i bogat. Zemljane podloge sa sraslim stršećim kamenjima, sipar te trava i sve to uz pratnju najljepše panorame- vedro i sunčano vrijeme je u obzor smjestilo okolne planinske masive što se zaštitnički nadvijaju nad Splitom, Čiovom i Bračom.

Nešto više od sat vremena takvog hoda, dovelo nas je do druge točke našeg izleta, dobro nam poznatog Svetog Ivana Birnja. Nakon još jedne povijesne lekcije o ovom lokalitetu, spustili smo se do predivnog odmorišta gdje smo duže odmorili uz kobasice sa žara, malo pjesme i dosta ćakule.

Povratak kružnom stazom, pa naglo skretanje našeg Igora preko nekih manje poznatih staza bilo je pravo osvježenje koje je probudilo u nama dane djetinjstva kada smo kao djeca bezbrižno istraživali neke neotkrivene puteve i ne baš previše marili na draču i ostalo nisko raslinje koje priječi puteve.

Ovim izletom se baš sve probudilo, uspavana priroda, prvim pupoljcima ranih proljetnica što su sramežljivo izvirile iz trave, poneka šparoga, procvjetala žuta stabla drijena, i ponosno raširene grane badema obojene u bijele i nježno roze nijanse.
Ovim izletom probudili smo se i mi iz zimskog sna, spremni za nove planinarske avanture.

Hvala svim sudionicima izleta, a ponajviše našim vodičima, Igoru i Ivani.

S.P.

Galerija (+ 20 slika)