Proteklu prekrasnu proljetnu nedjelju iskoristili smo za društveni izlet na Jabukovac. Pomalo zanemaren vrh u središnjem dijelu Mosora, ali ne na njegovom glavnom grebenu. Područje Jabukovca specifično je po tipično kamenitom krškom reljefu prepunom jama, vrtača, ponikvi. Do njega se može doći iz više smjerova, a za ovaj put smo izabrali stazu iz zaseoka Ćosići sa sjeverne strane Mosora.

Ideja za ovaj izlet je nastala još u doba Corone kad je nas nekoliko odlučilo malo prošetati po tom za nas, do tada, nepoznatom dijelu Mosora. Kao i tad oduševilo nas je potpuno drugačije lice od one uobičajene južne strane ove planine. Staza koja se lagano penje kroz šumu, bogata vegetacija cvijeća i ljekovitog bilja koja se tek budi i cvrkut ptica koji nas stalno prati čine ovaj uspon zanimljivim. Povremeno se pojavi malo kamenjara da nas podsjeti da smo ipak na Mosoru.

Prvu dulju pauzu radimo u špilji Javor. Cijeli predio oko nje je nestvaran, kao da smo u nekoj čarobnoj šumi iz priča Ivane Brlić Mažuranić i čekamo da se pojave šumska bića. Izlaskom iz Javorske drage otvara nam se pogled na najviše vrhove Mosora, Veliki Kabal i Vickov stup. Prolazimo i pored pećine Dana koja je izazvala nekoliko sudionika da malo povire u njenu unutrašnjost. Još malo pa smo stigli do prekrasne zaravni na 1157 m gdje je smješteno sklonište „Hrvoje Dujmić“, nazvano po prerano preminulom planinaru i gorskom spašavatelju. Naviru mi sjećanja na moje planinarske početke i dogodovštine i izlete u kojima je i on sudjelovao.

Od skloništa do vrha čeka nas još „samo“ sto metara uspona, ali onog za divokoze. Ovaj dio je baš onaj pravi dalmatinski krš koji daje dozu adrenalina izletu. Na vrhu smo obavili obavezno fotografiranje sa svih strana, prepoznavali okolne vrhove i planine te se opreznim korakom uputili natrag prema skloništu. Možda bi odmor bio i dulji, ali neki crni oblaci su se počeli nadvijati nad nama (friški školarci su ih pokušavali detektirati) pa smo se zaputili istom stazom natrag. Iako su noge već bile umorne to nas nije spriječilo da opet uživamo u ovoj stazi i pronalazimo još zanimljivih detalja koji su nam promaknuli kod uspona. Savršeni vremenski uvjeti, odlična ekipa strpljiva i spremna pomoći, kolega vodič koji je već i ime u skriptama Igor, učinili su ovaj izlet, barem meni jednim lijepim iskustvom kojeg bi rado ponovila.

Ivana Jozić

Galerija (+ 6 slika)