Proteklu nedjelju naše društvo organiziralo je izlet na Svilaju koju mnogi smatraju srcem Zagore. Svilaja, koja se pruža između Sinjskog i Petrovog polja, skriva posebne ljepote te oduševljava brojne izletnike, ljubitelje prirode i planinare diljem Hrvatske i šire. Najviši je južni vrh Svilaje koji se naziva Bat (1508 m). Svilaja je i ime jedne od vila iz romana Planine Petra Zoranića, koja slovi kao prva planinarska knjiga na svijetu.

Tridesetak planinara, članova našega društva, uputilo se u ranim jutarnjim satima iz Kaštel Starog put planinarske kuće Orlove stine, koja se nalazi jugoistočno od samog vrha. Vesela ekipa je oko 9 sati krenula od Orlovih stina planinarskim putem preko Badnjeva te opožarenom padinom Jarebinjaka umjereno se uspinjući. Oko 2,5 km put vodi gore – dolje kroz stijene i vrtače do izlaska na kršku golet, gdje smo napravili kratku pauzu. Nastavno vodi po goleti obrasloj travom i niskim raslinjem do stjenovitih grebena pri kraju usponu.

Stigli smo na sami vrh Svilaje odakle pogled puca na cijelo Peručko jezero, Sinjsku krajinu te planine – od Svetog brda na Velebitu preko Dinare, Troglava, Šatora, Cincara do Kamešnice sa sjeverne strane te na Biokovo, Mosor, Kozjak i srednjodalmatinske otoke s južne strane. Pokoja sličica, marenda iz ruksaka, „krštenje“ novih planinara, odmor uz ćakulu, još jedan pogled na Peruču i spremni smo za silazak.

Za silazak biramo drugu rutu, takozvanim „šumskim putem“ do Orlovih stina. Oko 15 sati dolazimo do planinarske kuće gdje nam se pruža mogućnost za roštilj i zajedničko druženje. Zašto ne bismo to iskoristili?! Nastavljamo  nedjeljno poslijepodne u veselom tonu uz dobru hranu, pjesmu i smijeh. Ponovilo se!

Zahvaljujemo vodičima HPD-a Malačka koji su sudjelovali na izletu (Ivana P., Kristina, Ivna i Mario).

 

Galerija (+ 9 slika)