Još jedna sunčana nedjelja nošena vjetrom ponijela je svoje planinare na kraljicu svih hrvatskih planina, Dinaru.
Naši vodiči, Kristina Šustić Vulas, Ivna Petric i vodič pripravnik Josip Rimac, predvođeni glavnim vodičem ovog izleta Ivanom Jozić poveli su nas u još jednu avanturu.
Iz zelenilom obojenog Ježevića pored Vrlike, sa 380 mnv, krenuli smo prema Velikoj Duvjakuši (1708m n/v), nebu pod oblake.
Nakon kraćeg makadamskog puta, koji vodi kroz napušteni zaseok Sutina, započela je planinarska staza u trajanju od oko 4 sata. U ovom dijelu staza je pitoma i kamenita, a vodila nas je podno impresivnih Crvenih greda kroz visoku makiju, pa kroz gustu šumu gdje zelene grane prostiru jasen, breza i hrast. Po izlasku iz šume, staza nastavlja preko serpentina, pružajući nam predivan pogled na Peručko jezero, gdje su udari bure bili znantno osjetniji. Vjetar je fijukao neke dugačke tonove kroz niske smreke i grmove kadulje i majčine dušice.
Uslijedila je travnata zaravan čije su guste zelene travke svojim pupoljcima i cvjetovima osvježavali raznobojni cvjetovi u cijelom spektru boja.
Nakon kraće dječje igre u ono malo preostalog snijega što se ne da suncu, nastavili smo do planinarskog skloništa Pume.
Predivno drveno zdanje smješteno podno samog vrha na 1630 m n/v, najviši je planinarski objekat u RH. Podosta promrzle od silne bure, utoplio nas je i pružio okrjepu za nastavak do cilja, gdje nas je dočekalo spomen-obilježje 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7. gardijske brigade PUMA koji su od zime 94. do Oluje poginuli na širem prostoru Dinare.
Pogled na Peručko jezero, u obzoru svi veći planinski vrhovi ovog dijela Dalmacije, a u srcu ponos.
Na ovaj dan, Dan hrvatske državnosti, kraj ovog spomenika, zavijorile su se zastave HPD Malačke i hrvatska trobojnica.
Umorne noge ponijele su predivne slike, a kad smo se okrenuli i pogledali gdje smo to bili, ma koliko izgledalo nestvarno, na najvišem troglavskom vrhu s hrvatske strane ostavili smo tragove svojih stopa.
Na ovaj dan, najviša hrvatska planina i mi.
Na ovaj dan još jedan podsjetnik koliko je lijepa, koliko je posebna, koliko je impresivna, naša Domovina.
                                                                                                                                                                                 Snježana Plazonja
Galerija (+ 9 slika)