Prethodni vikend naše je društvo u svom kalendarskom planu i programu imalo krašku tvorevinu oduševljavajućih kamenih oblika, klanaca i špilja – Kamenu galeriju na Velebitu. Ove sive nazubljene stijene obavijene toplim jesenskim koloritima, u svom slikovitom osvrtu opisala je naša Kristina Šustić Vulas, i na taj način nam omogućila da na trenutak budemo dio njihove planinarske avanture.

“Svaka planina je lijepa na svoj način ali Velebit, Velebit je posebna planina.

Ovu najdužu planinu Lijepe naše posebnom čini onaj neprocjenjiv osjećaj kada je čovjek u miru sam sa sobom.

Velebit nam je jučer pružio upravo ono što smo od njega i očekivali, brutalni fizički umor i totalno mentalno resetiranje.

No krenimo redom………

Nakon buđenja u 4.30 h sigurno nam je svima u nekom trenutku kroz glavu prošlo;” Pa dobro što meni ovo treba?”.Srećom takve misli brzo su nestale jer nas je nebo nagradilo prekrasnim svitanjem. U čarobnoj igri izlazećeg sunca i niskih oblaka uživali smo sve do izlaska s autoputa na Maslenici. Na naše prvo odredište, Veliko Rujno, stižemo malo iza 8 h, a vesela i nestrpljiva ekipa jedva čeka krenuti put Kamene Galerije.

Uz paletu svih mogućih nijansi žute i narančaste boje, kojom je jesen obojila velebitske šume i pokoju gljivu u platnenoj torbi, za nešto manje od 3 h stižemo do Kamene Galerije.

A ona……..

Ona je nevjerojatni spektakl kraških oblika, dubokih klanaca, jama, škrapa, klinova i ljestvi. Nakon obilaska Kamene Galerije sasvim je jasno zašto ljubitelji ovog, ponešto drugačijeg načina planinarenja i oni željni određene doze adrenalina, apsolutno obožavaju ovaj komadić raja na Velebitu.

Intervencija ljudske ruke na ovom prostoru je minimalna, a divljina i mističnost ovog kamenog labirinta doslovno oduzimaju dah.

Glavni krivac ove naše velebitske avanture je Mario Vulas i njegovi pomoćni vodiči: Ivana Jozić, Ivna Pet….Odak, Kristina Šustić Vulas, Vlatka Cvitanić i Matej Perić.

Dan smo završili hladnim Velebitskim u Starigradu, a na Velebitu smo , kako i priliči, ostavili samo stope svojih koraka, a sa sobom ponijeli uspomene koje će nam grijati dušu do sljedeće velebitske avanture.”

Galerija (+ 11 slika)