Srpanj možda nije idealan mjesec za planinarske avanture i osvajanje vrhova, ali izlet naših članova (4. srpnja) dokazuje da se i ljeti može provesti aktivno i kvalitetno vrijeme u prirodi. Izlet na Baćinska jezera predvodio je Željko Bogić, a putopisnu razglednicu napisala je Ivana Jozić, pomoćni vodič na izletu.

Kad je naš Željko Bogić predlagao ovaj izlet u godišnji plan, kao da je znao da će nastupiti nesnosne vrućine i da je ljepše potražiti osvježenje u vodi nego se patiti na kršu naših planina.
I tako se grupica naših članova u nedjeljno jutro uputila prema Pločama i Baćinskim jezerima s nevjericom gledajući u oblačno nebo pitajući se hoće li nam trebati kabanice ili kupaći kostim. Do Ploča su se srećom oblaci prorijedili. Ostalo ih je dovoljno da nas sačuvaju od već jakih sunčevih zraka. Laganim korakom krenuli smo u obilazak jezera prateći Poučno-tematsku stazu Baćinska jezera. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uspostavila je edukativne staze na Baćinskim jezerima u sklopu kojih je postavljeno 19 edukativno-interpretacijskih ploča (1 orijentacijsko-informativna ploča, 11 interpretativnih ploča i 7 orijentacijskih ploča) uz već postojeće staze i puteve oko Baćinskih jezera. Uspostavljene su staza vretenaca, staza vodozemaca, staza gmazova, staza ptica i staza europske ekološke mreže Natura 2000. Također, postavljene su orijentacijsko-putokazne ploče na sjecištima staza, kako bi se posjetitelji mogli lakše orijentirati u prostoru. Baćinska jezera sastoje se od šest spojenih jezera (Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero) te jednog odvojenog jezera (Vrbnik). Površinom najveće jezero je Oćuša, a najmanje Vrbnik. Najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 31 metra. Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica rijetkih na istočnojadranskoj obali. Najrasprostranjeniji su tršćaci, a na strmijim dijelovima obale prevladavaju šikare rakite. Stanište su 24 vrste riba, od kojih su 9 rijetke endemične vrste. Bioraznolikosti jezera doprinose ptice, gmazovi i kukci. Osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria. Prema legendama, ilirska kaljica Teuta obožavala je jezera te se zato Baćinska jezera nazivaju i ‘biseri kraljice Teute’.
Oduševljeni pogledom na jezera, bujnu faunu, lopoče u jezerima, usputnim susretom sa simpatičnim i manje simpatičnim pripadnicima životinjskog svijeta, stižemo na prvo odredište – malu plažu, mjesto za odmor, marendu i naravno osvježenje u jezeru Podgora. Nakon poduže stanke nastavljamo šetnju oko jezera do početne točke gdje nas čeka lađa. Vožnja lađom približila nam je jezera s vodene strane. Provlačenje kroz trsku i tunele koji su nevidljivi onako izdaleka učinili su ovaj izlet još ljepšim. Obišli smo šest jezera (Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak, Oćuša i Plitko jezero). Pjesme i šale nije nedostajalo i naravno da smo zaključili da se ovom biseru Lijepe Naše sigurno vraćamo ponovo.
Hvala našem vodiču Željku Bogiću na odličnoj ideji i lijepom izletu i kolegama planinarima iz HPD-a „Grabovica“ iz Ploča na vođenju, društvu i obilju odličnih fotografija. 

Ivana Jozić

Galerija (+ 10 slika)