Premda proteklog vikenda nije bilo izleta u organizaciji našeg planinarskog društva,  neki od naših članova ipak su bili aktivni. Pozivu na prisustvovanje 23. Tradicionalnom zimskom usponu na Kamešnicu, u organizaciji Planinarskog društva Jelinak iz Trilja, odazvalo se, prema njihovim podacima dvjestotinjak planinara, a među njima bilo je četvero naših članova.

Za većinu onih koji su bili bez adekvatnih vozila za pristup skloništu, tura je počela već u zabijeljenom selu Voštane Gornje, od kud se nešto manje od sat vremena pješačilo prema planinarskom skloništu Sveti Mihovil, na Žlabini. Tu su nas domaćini dočekali sa toplim čajem i kavom te kratkim rakijicama za zagrijavanje. Nakon pozdrava predsjednika PD Jelinka, Ante Marića i uputa glavnog vodiča ovog izleta, iskusnog planinara, Ante Romca, krenuli smo planinarskom stazom preko Livadica Blagim Usponom na najviši vrh Kamešnice, Konj 1856mnv.

Snijegom i ledom okovana Kamešnica pokazala je pravo zimsko lice, pa je tako osim šumskih prizora, snijegom prekrivenih ogoljenih stabala bukve, pokazala i što to znači pouzdati se u svoje planinarsko znanje te opremu za snijeg i led kada te okruže okrutnost mećave, leda, snažnih naleta vjetra i ektremne hladnoće.

Ipak, prema podacima ekipe iz Jelinka, 183 planinara se jučer uspiješno popelo na Konja te nakon fotografiranja krenuli istom rutom natrag.

Oko 15 sati stigli smo natrag na Žlabinu, gdje su nas domaćini dočekali s ukusnim okrijepljujućim fažolom.
Hvala PD Jelinku na organizaciji i pozivu i jedinstvenoj prilici za veselo planinarsko druženje na uvijek rado propješačenoj Kamešnici.

S.P.

Galerija (+ 15 slika)