I drugi dječji planinarski izlet je iza nas. Danas smo prehodali jednu planinarsko – poučnu stazu na našem matičnom brdu – Kozjaku.

Petero vodiča i 21 dijete osnovnoškolske dobi, uputilo se jutros prema Birnjači, prekrasnom poučnom stazom koju su članovi PK Splita osmislili te je redovito vrijedno održavaju, a evo baš je tako bilo i jutros.

Zahvaljujući njima, prateći zeleno – žute okrugle markacije, svašta smo naučili. Upoznali smo razne biljne vrste, vidjeli kako izgleda hotel za kukce u kojem prema riječima djece žive muhe, komarci, ose, pčele i stršljeni, zatim smo vidjeli kako izgleda osinjak, a u edukaciji nam se pridružio i jedan davždenjak te jedan poskok. No, nismo se puno družili, oni su brzo otišli za svojim poslom.

Prekrasno područje oko Izvora, iskoristili smo za jednu lijepu edukaciju. Djeca su se susrela s kompasom i zemljovidom, ali su nas jako ugodno iznenadili kada smo vidjeli koliko toga oni znaju pa smo i mi neke stvari naučili od njih. Podijeljeni u tri ekipe, uz pomoć znanja iz orijentacije tražili su skrivena blaga, s kojima smo se naposlijetku lijepo počastili.

Nakon igre, kružnom stazom vratili smo se na dom gdje su nas naše vrijedne Mara i Jela dočekale s preukusnim palačinkama.

Zaista je užitak sudjelovati u ovakvim susretima s djecom, jer ne samo da ih vodimo u prirodu i pružamo osnove iz planinarstva, već smo i mi ti koji s njima štošta učimo i zaista se veselimo našim idućim planinarskim susretima.

Galerija (+ 35 slika)