Protekli vikend, održan je prvi dio tečaja za planinarske vodiče A stanarda na Mosoru. Na tečaju su i četiri naša kandidata, Vlatka, Snježana, Matej i Vicenco. Kako im je bilo na prvom koraku ka stjecanju zvanja vodič pripravnik vidjet ćete i sami.

Ovom pozivu, pa tako i samom tečaju, pristupili smo srcem, puni uzbuđenja i emocija. Uvjereni da smo spremni na sve, da su ruksaci puni svega što nam može pomoći u raznim (ne)predviđenim situacijama, tmurnosivog ranog subotnjeg jutra, krenuli smo prema Mosoru. Odmah po dolasku na parking u Sitno Gornje, dočekala nas je sitna kišica, ali ništa, baš ništa nije moglo utjecati na naš entuzijazam, pa tako ni ovakva vremenska prognoza. Do našeg odredišta, planinarskog doma Umberto Girometta, imali smo oko 45 minuta hoda, i već na tom dijelu naše avanture, naišli smo na prvu manju prepreku i primjer toga kakve potencijalne teškoće planinarski izlet može donijeti. Nakon izvrsne reakcije svih u tom trenutku prisutnih, kolegici kojoj je malo pao tlak, ubrzo je bilo puno bolje i krenuli smo dalje. Ovaj dio staze tužan nam je podsjetnik na veliki požar koji je predivnu borovu šumu na obroncima Mosora, ogolio, a na kojem su ostali samo pougljenjeni trupci. Međutim na samom kraju naše staze, jedno malo čudo se obranilo od te vatrene stihije, naš dom iduća dva dana, planinarski dom Umberto Girometta ostao je na svu sreću netaknut. Na vratima nas je dočekao jedan od instruktora, Luka Čulina te nam poželio srdačnu dobrodošlicu, a organizator ovog tečaja te također jedan od instruktora, Denis Vranješ, nas i smjestio u okrilje doma. 

Svi sudionici su bili vidljivo uzbuđeni, željni novih znanja, prijateljstava, svatko je svakome pružao ruku, svatko je svakome nakon pružene ruke bio prijatelj. Prvi dio prvog dana bio je predviđen za teoriju. pa su se pred predavačkim platnom izmjenjivali Aleksandra Kuzmanić, Karoline Supina Vrabec, Luka Čulina i Denis Vranješ. Nakon tog dijela smo ispred doma prezentirali svoju osobnu opremu. Instruktori su pomno pregledali svu opremu, ukazali na nedostatke, dali savjete, i ukazali na to što sve jedan planinarski vodič mora imati u svom ruksaku. 

Nakon stanke za ručak uslijedilo je još teorijskih predavanja, a koja su održali Tatjana Bračanov i Gordan Đirlić. Nakon tih predavanja imali smo zanimljivu vježbu orijentacije. Instuktori su postavili poligon te nam dali smjernice. Na poligonu se nalazilo 5 točaka, svakoj točci smo znali azimut i udaljenost od prethodne točke. Uzbuđeni jer napokon šetamo, istovremeno uživamo na predivnim obroncima koji okružuju dom, a s druge strane, natjecateljski duh se probudio, dogovaramo se slušamo jedni druge, djelujemo kao tim i uspješno pronalazimo svih 5 točaka. Nakon odrađene vježbe i analize, slijede večera i opušteni razgovori uz smijeh i pjesmu. U ovu tihu proljetnu noć otpustili smo svu pozitivnu energiju koju smo akumulirali proteklog dana, i mislima punih doživljenoga, utonuli u san.

Novi dan, nove avanutre, pa nakon doručka odmah krećemo po nova teorijska znanja. Nakon predavanja iz Meteorologije i Prve pomoći, a koje su nam Gordan Đirlić i Dario Maršić izvrsno prezentirali, uslijedile su vježbe prve pomoći i spašavanja. Bili smo u mogućnosti testirati svoja dosadašnja znanja, primijeniti i nešto novo, upotrijebiti savjet od instruktora, sve sa ciljem učenja, ali i pomoganja te spašavanja ozlijeđene osobe. Kako pristupiti unesrećenom, kako obaviti brzi trauma pregled, kako mu pružiti prvu pomoć, kako ga zbrinuti te kako izraditi improvzirana nosila, bili su naši “problemi” sljedećih nekoliko sati. Po povratku u dom, okrijepili smo se uz poznati fažol barba Špira, te naposlijetku odslušali  još jedno teorijsko predavanje, možda na prvu malo dosadno, ali nimalo zanemarivo i prijeko potrebno za znati. U tom dijelu je završio naš boravak u domu, nakon čega smo se uputili na spuštanje prema Sitnom Gornjem. Najzanimljiviji dio je uslijedio. Ono zbog čega smo tu, u ovom dijelu smo imali priliku i isprobati. Dali su nam mogućnost da se iskušamo kao planinarski vodiči. Na koliko samo prepreka i poteškoća možemo naići prilikom i ovako kratke planinarske ture, uvjerili smo se i sami. Naravno da su naši instruktori, u namjeri da nas nauče, te iste teškoće iscenirali, ali okušati se kao vodič, stati pred grupu, izreći naučeno, bio je izvrstan kraj ovog našeg dvodnevnog (iako nam djeluje da smo 5 dana proveli zajedno) tečaja.

Hvala svim instruktorima na ovako dobroj organizaciji, na pruženom znanju, na strpljenju. Hvala domaru Špiru i ostalom osoblju doma na predivnom gostoprimstvu te hvala svim sudionicima jer smo zajedno učinili da atmosfera bude ugodna i poticajna. 

Do sljedećeg vikenda…

S.P.

Galerija (+ 4 slika)