VELIKA GOLIJA
U nedjelju 14.5.2023. vodimo Vas na uspon na Veliku Goliju i istoimeni vrh koji se nalazi na 1896 m/nv. Velika Golija je moćna planina između Livanjskog i Glamočkog polja, opasana prostranim pašnjacima, gustim šumama i krševitim vrtačama. Cijelim usponom pogled puca na Livanjsko polje, Dinaru, Buško blato.. a sa vrha uz sve navedeno i Hvar, Vis, Glamočko polje i sve okolne planine.
Prati je reputacija minama zagađene planine i iz tog razloga odabrali smo rutu sa južne strane od sela Ljubunčić, koja je pitomija i sigurnija. Iznimno je važno pratiti markirane staze i ne silaziti s njih. Uspon je težak, prelazimo 1131 m/nv i prohodavamo ukupno 22 km stoga Vas zbilja molim da dobro razmislite o svojim mogućnostima. Uz sve navedene rizike i opasnosti, ona je prekrasna i jedinstvena te uvijek nanovo oduševi.

DINAMIČKI PLAN:
5:45h okupljanje na parkingu kod OŠ prof. Filip Lukas.
6:00 h polazak preko Sinja i graničnog prijelaza Vaganj.
8:00h planirani dolazak u selo Ljubunčić ( 765 m/nv) gdje ostavljamo automobile i započinjemo uspon.
13:00 h dolazak na vrh, pauza nakon koje krećemo lagano put natrag.
17:00h planirani povratak u selo Ljubunčić gdje ćemo u voćnjaku jabuka, ispod procvjetalih krošnji odmoriti uz kratku okrijepicu i chil-anje.
Povratak u Kaštela u kasnim večernjim satima.

Oprema: standardna planinarska, prilagođena vremenskoj prognozi. Obavezna zaštita od sunca ( kapa, kreme, naočale).

Prijevoz: osobni automobili.

– Hrana i piće: iz ruksaka. VAŽNO: Molim Vas ponesite min. 3L vode.

💥Kondicijska zahtjevnost : K3 – TEŠKO
Teška planinarska tura, koja uključuje višekratne, dugotrajne, strme i vrlo strme uspone ili po trajanju hoda prelazi 7 sati. Visinska razlika je 1131 metara te planinarimo ukupno 22 km.

💥 Tehnička zahtjevnost:
T1 – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.

Važna napomena: Prelazimo državnu granicu te su ispravni i važeći osobni dokumenti obavezni.

Izletu mogu prisustvovati samo članovi s plaćenom članarinom za 2023. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštivati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene satnice i rute sukladno uvjetima na terenu.

💥 Prijave na izlet su obavezne i primaju se do PETKA 12.5. 2023. do 12:00 h. na broj 0996016388, Vlatka Cvitanić, vodič izleta.

Galerija (+ 2 slika)