Dragi članovi,

u nedjelju 11.06. organiziramo izlet na Tulove grede.
Tulove grede (Tulo, Tulovice) su čudnovati krški fenomen na Velebitu. Nalaze se u Parku prirode Velebit. Stjenoviti su greben izrazito strmih kukova izgrađen od vapnenačkih stijena dužine oko 1 km. Ovu kršku formaciju čine tornjevi, stupovi i pukotine (žljebovi, točila). Južnim podnožjem grebena prevladava travnati dolac – Dolac poda Tulom. Po narodnim predajama ondje su se legli zmajevi iz jaja, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo u puku jest Crna kraljica koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prijevoju Kraljičinim vratima.

S južne strane Tulovih greda prekrasna je vrtača Dolac, jedna od lokacija na kojima je tijekom 60-ih godina prema romanima Karla Maya sniman serijal filmova o Winnetouu.
Na putu od Obrovca uz cestu se nalazi prekrasna crkva Svetog Franje, koju je u 19. stoljeću dao sagraditi austrijski car Franjo I. Mnoštvo spomen ploča poginulim braniteljima uz cestu podsjeća na ratna zbivanja i veliku stratešku važnost Velebita u Domovinskom ratu.
U 19. st. napravljena je cesta preko Tulovih greda – Majstorska cesta. To je bila prva suvremena cestovna spojnica južne i sjeverne Hrvatske. Svečano je otvorena 4. listopada 1832. godine. Majstorska cesta transvelebitska je prometnica koja je povezivala Sveti Rok u Lici preko Malog Alana s Obrovcem u Dalmaciji.

Planinarska staza je dobro markirana i ugažena. Prvi dio staze je lak i nije zahtjevan. *Drugi dio staze koji vodi od prijevoja do vrha Tulovih greda, zahtjevniji je i traži planinarsko iskustvo, spretnost i ponešto penjačke vještine.* Na putu prema vrhu za lakše savladavanje staze, postavljena je sajla.

DINAMIČKI PLAN:
7:00 okupljanje na parkingu pored osnovne škole Filip Lukas u Kaštel Starom i polazak prema Obrovcu
9:30 polazak iz Obrovca prema Tulovim gredama. Dio puta vozimo se makadamskom, vrlo dobro održavanom Majstorskom cestom
10:15 dolazak do prijevoja Prag (762m) odakle započinje uspon prema vrhu Tulovih greda (1096).
Ukoliko se netko od sudionika ne bude osjećao spreman za uspon na vrh može ostati u “Amfiteatru” (lijepoj travnatoj udolini) i pričekati povratak ostatka grupe.
12:00 predviđeni dolazak na vrh i odmor
12:30 povratak prema parkiralištu istom stazom
13:00 dolazak do automobila i kratko razgledavanje okolice, područje snimanja filma Winnetou i/ili kapelice Blaženog Alojza Stepinca podignute u čast Damira Tomljanovića Gavrana i crkve Sv Franje. Povratak kućama.
U povratku moguć posjet rodnoj kući Luke Modrića u Zatonu Obrovačkom ili crkvi Svetog Duha u Posedarju.
TEŽINA IZLETA: kondicijski K1, tehnički T2 (povremena upotreba ruku prilikom uspona)

ODJEĆA I OBUĆA: planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima. Ponijeti zaštitu od sunca. Preporuka je ponijeti zaštitne-penjačke rukavice radi lakšeg pridržavanja za stijene i sajlu.

HRANA I PIĆE iz ruksaka
PRIJEVOZ : osobni automobili
INFORMACIJE I PRIJAVE kod vodiča izleta Ivana Jozić, mob 095/741-7766. Prijave do subote 10.06. do 14h.
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2023. God. Svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su slušati upute vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene satnice sukladno uvjetima na terenu.

Galerija (+ 1 slika)