Prije 25 godina negdje u ovo vrijeme godine, na inicijativu Joze Grozdanića u suradnji sa skupinom prijatelja koji su odlučili svoju ljubav prema prirodi i društvu pretočiti u planinarsko društvo, obnoviti prostor planinarskoga doma i pokrenuti planinarsku školu u Kaštelima osnovano je naše planinarsko društvo Malačka. Sretni što smo makar skromno, u pandemijskim uvjetima proslavili srebrnu obljetnicu postojanja i djelovanja, rado ćemo podijeliti s vama kratki sažetak proteklog vikenda.

U subotu, 15.1. hrvatski alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija, član HGSS-a, svjetski a naš, Stipe Božić, održao je predavanje za članove društva u prostorijama našeg doma, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Sutradan, 16.1., održan je tradicionalni izlet u organizaciji našeg društva, a kojem su prisustvovali članovi iz 15-ak planinarskih organizacija s područja Dalmacije i Hercegovine. Vlakom iz Raduna do Labina Dalmatinskog te šetnjom natrag do doma na Malačkoj, pod zastavicom našeg Željka Bogića i ostalih vodiča našega drustva, veseli i nasmijani, veliki i mali, četveronožni prijatelji i ljudi, uputili smo se na 10-ak kilometara dugu šetnju. U selu Botići, tradicionalno smo otkopavali šampanjac te uz zdravicu i pjesmu nazdravili nadolazećoj planinarskoj godini. Nažalost, pandemijski uvjeti nisu dopustili druženje na domu, kako običava biti, ali dobrih osjećaja, nasmijanih lica i veselja nije izostajalo. Druženje je završilo Svetom misom u kapelici Svetog Alojzija Stepinca te postavljanjem vijenaca ispod spomenika poginulim braniteljima.

Što na kraju reći i kako sažeti sve zahvale koje preplavljuju naše srce dok ponosno pušemo svijeće na torti povodom srebrne obljetnice naše Malačke?

Hvala osnivačima našeg društva, hvala svakoj pojedinoj osobi koja je sve ove godine pridonijela i još uvijek pridonosi postojanju i radu našega društva. Hvala svim planinarskim organizacijama na potpori i suradnji, hvala našem Gradu, hvala Stipi Božiću, hvala don Dušanu, hvala Mari i Marku Topiću na uvijek toplom gostoprimstvu, hvala našem predsjedniku, našoj tajnici, i ostatku izvršnog odbora. Bez svih nas, bez svih vas ne bismo slavili ovoliko godina postojanja.

Završit ćemo jučerašnjom rečenicom našeg Željka: “Srce mi je preponosno kad vidim sve ove ljude svih ovih godina, kad znam da je naša Malačka uvik rado posjećena od strane naših prijatelja.”

Sretan nam rođendan!

Galerija (+ 9 slika)