Kanjon Badnjevice spaja Ričice i Proložac pokraj Imotskog i jedan je u nizu prirodnih zanimljivosti Imotske krajine o kojima se malo zna. Nekad su se u kanjonu nalazile mnoge prirodne brane koje su dugoročno zadržavale vodu. Na klisurama ovog nadasve zanimljivog kanjona uočljivi su ostaci nekadašnjih utvrda kojima su se koristili Delmati, Rimljani i Turci. Pri samom vrhu nalazi se pravi labirint pećina, jama, kraških pukotina, udubljenja nastalih gotovo neprekidnim protokom vode.

Sve to pruža dovoljno razloga za posjet kanjonu Badnjevice u Prološcu, stoga je HPD Malačka organizirala planinarski izlet upravo onamo. U nedjelju, 29. studenoga, u 7 sati ujutro, 15 članova našega društva zaputilo se prema Prološcu. Planinarska tura započela je oko 9 sati. Izletu se pridružilo nekoliko članova HPD-a Imotski, koji su nas dočekali kao domaćini.

Prvi dio uspona vodio nas je do zidina turske kule čiji ostaci se nalaze na klisuri kanjona. Nakon kraćeg odmora zaputili smo se rubom kanjona nakon čega je slijedio strmi spust do samog dna. Prešavši preko ‘brvna’ u dnu kanjona, turu smo nastavili drugom stranom gdje smo s divljenjem promatrali krške fenomene, pukotine, špilje, klisure… Toliko različitih terena, toliko adrenalina i raznolikosti na samo jednom mjestu. Smijeha, šale, dobre volje i pjesme nije nedostajalo.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo članovima HPD-a Imotski na dobrodošlici i roštilju koji su pripremili za članove našeg društva. Veselimo se novim zajedničkim druženjima i planinarskim podvizima. Zahvaljujemo i vodičima našeg društva, Ivni Petric i Ivani Jozić.

Galerija (+ 12 slika)